FBiH neće do Nove godine dobiti budžet za 2018.?

29.12.2017. 09:06 / Izvor: Fena
FBiH neće do Nove godine dobiti budžet za 2018.?

Bez budžeta, mora imati odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2018., koju predlaže Vlada, a moraju  odobriti oba parlamentarna doma da bi stupila na snagu.

Sudeći po današnjim dešavanjima u Parlamentu, Federacija neće dobiti na vrijeme, do 1. januara 2018.,  budžet za narednu godinu.

Bez budžeta, mora imati odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2018., koju predlaže Vlada, a moraju  odobriti oba parlamentarna doma da bi stupila na snagu.

I za budžet je potrebna dvodomna podrška u Parlamentu. Međutim, današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma, u čijem je najavljenom dnevnom redu bio kandidiran budžet, završena je bez ishoda. Trajala je kratko jer većina poslanika nije podržala predloženi dnevni red, a iz Doma naroda dosad nije bilo ni naznaka da bi on mogao zasjedati do Nove godine.

Današnje zasjedanje Predstavničkog doma otvoreno je u odsustvu članova poslaničkog kluba predvođenog Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (Klub HDZ-HNS). Oni su saopćili da ne žele učestvovati u parlamentarnom radu prije nego bude okončana 26. redovna sjednica (počela pa prekinuta 19. decembra) ili dok ne bude postignut dogovor između koalicionih partnera.

Na prekinutoj sjednici, koju ovdje spominje HDZ-HNS, uz protivljenje tog poslaničkog kluba je većinom glasova ostalih vladajućih stranaka i nekih opozicionih, podržana inicijativa opozicione Socijaldemokratske partije BiH da na dnevnom redu bude tema o neophodnom brisanju etničkih predznaka iz naziva javnih preduzeća, primjerice iz naziva: Hrvatske telekomunikacije Mostar i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

- Cijeneći kako je današnja izvanredna sjednica zakazana bez konzultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Doma Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane Prijedlogom zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka, vođene tijekom redovite sjednice, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajne promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koalicionih partnera po ovom, za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice - saopćio je HDZ-HNS obrazlažući zašto njegovi poslanici nisu došli na današnje vanredno zasjedanje, među njima ni Mladen Bošković, inače član rukovodstva Predstavničkog doma.

Za poslanike Stranke demokratske akcije, odsustvo kolega iz HDZ-HNS-a je neodgovoran potez jer je među predloženim tačkama dnevnog reda bio budžet FBiH. Iz klupa SDA je rečeno da neriješena politička pitanja (među koalicionim partnerima), ako ih ima, ne treba vezivati za raspravu o budžetu jer je to najvažniji finansijski akt, bitan za građane i život u Federaciji.

SDA je insistirao da predsjedavajući Doma Edin Mušić ne prekida današnji rad zbog toga što nisu došle kolege iz HDZ-HNS-a, što je on uvažio, ali kad je glasano o predloženom dnevnom redu, ispostavilo se da glasovi te stranke, kao ni Saveza za bolju budućnost BiH i nekolicine  manjih opozicionih stranaka (Bosanskohercegovačka patriotska stranka i A-SDA) nisu bili dovoljni.

Protiv su se izjasnili poslanici opozicionih Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte u kojoj je bilo i suzdržanih poslanika, dok je Stranka za BiH bila sasvim suzdržana.

Sjednica je počela s više od dva sata zakašnjenja, a sve vrijeme su trajale špekulacije da neće biti ni održana ili da će, ako i počne, ubrzo biti prekinuta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital