Fed odlučio: Kamata ista do daljeg

29.07.2016. 09:15 / Izvor: Agencije
Fed odlučio: Kamata ista do daljeg

Američka Uprava Federalnih rezervi (Fed) zadržala je kamatne stope na postojećem nivou, ali je konstatovala poboljšanje ekonomskih pokazatelja SAD.

Američka Uprava Federalnih rezervi (Fed) zadržala je kamatne stope na postojećem nivou, ali je konstatovala poboljšanje ekonomskih pokazatelja SAD, što nagovještava da do povećanja kamata još uvijek može doći u 2016. godini. Kako izveštava agencija AFP, nije se ni očekivalo da kreatori američke momentarne politike povećaju kamate, zbog strahovanja da bi njihovo podizanje moglo da priguši krhki rast. Fedov poboljšani stav o stanju ekonomije ostavlja otvorenom mogućnost podizanja referentne kamatne stope na federalna sredstva, koja od decembra prošle godine iznosi od 0,25 do 0,50 odsto.

Skrajnuvši iznenadni oštar pad otvaranja novih radnih mjesta u maju, koji je pojačao zabrinutost u pogledu ekonomskih kretanja, Federalni Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), nadležan za monetarnu politiku, saopštio je da su zaposlenost i bruto domaći proizvod zemlje umjereno porasli od njihove posljednje sednice sredinom juna. Izgleda da članovi FOMC-a, prema ocjeni AFP-a, sada ocjenjuju kao manju prijetnu po američki privredni rast odluku Britanije da napusti Evropsku uniju, koja je izglasana na referendumu održanom nedelju dana nakon posljednje sjednice Feda.

"Kratkoročni rizici po ekonomske izglede su smanjeni", saopštio je FOMC. U saopštenju se navodi da se očekuje umjereno povećanje rasta zaposlenosti, ali se predviđa i da će inflacija ostati niska u bliskoj budućnosti. Pored toga, Fed je ponovio svoju ocjenu sa junskog sastanka o tome da potrošnja domaćinstava i dalje "snažno raste", dok su ulaganja kompanija u stalna sredstva ostala "mlaka".

Nakon objave saopštenja, dolar je blago oslabio u odnosu na evro na 1,1049 dolara, a neznatno su pali i prinosi na obveznice. Desetogodišnji trezorski zapisi su trgovani uz prinos od 1,51 odsto u odnosu na 1,54 odsto pre Fedovog saopštenja. Širi indeks koji meri vrednost akcija, S&P 500, smanjio je gubitke nakon objave saopštenja, završivši s padom od 0,1 odsto na 2.166,58 poena u odnosu na nivo na zatvaranju prethodnog dana, prenosi francuska agencija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital