Federacija nije centralizirala bankarske račune za pomoć nastradalima

21.05.2014. 10:57 / Izvor: Fena
Federacija nije centralizirala bankarske račune za pomoć nastradalima

Rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening Udruženja banaka Samir Lačević kaže da ovakve naredbe nadležnih u FBiH nema.

Štab za vanredne situacije Republike Srpske zabranio je bankama sa sjedištem u Republici Srpskoj i filijalama banaka iz Federacije BiH i Brčko Distrikta, da otvaraju račune za posebne namjene na ime pomoći za poplavljena područja, a po zahtjevu jedinica lokalne samouprave, javnih ustanova i preduzeća i drugih republičkih uprava, organa i organizacija.

Tako je bankama naređeno da do 23. maja zatvore račune za posebne namjene na ime pomoći za poplavljena područja, otvorene po zahtjevu općina, ustanova i preduzeća, te drugih organa i organizacija.

Štab za vanredne situacije naređuje bankama da uplate pravnih i fizičkih osoba, koje žele donirati sredstva na ime pomoći za poplavljena područja, izvršavaju isključivo u korist računa Ministarstva finansija.

Agencija FENA je u Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pitala za novonastalu centralizaciju bankarskog računa u jednom od bh entiteta.

Rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening Udruženja banaka Samir Lačević kaže da ovakve naredbe nadležnih u FBiH nema.

"Ovakvo rješenje otvara mnogo pitanja no to je van bankarskog sektora. Štab vjerovatno u uslovima vanrednog stanja ima zakonsku nadležnost za donošenje i ovakve naredbe", kaže Lačević.

Smatra da će ovaj potez usporiti proces dostave pomoći za one kojima je uplata namijenjena.

Iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH stigao je odgovor da ovo nije u u nadležnosti Centralne banke BiH te da komercijalne banke posluju prema entitetskim zakonima i podzakonima i da su za njihovo poslovanje nadležne entitetske agencije za bankarstvo.

Iz općina u RS-u stigla su brojna negodovanja i kritike zbog centralizacije bankarskog računa za novčane uplate postradalim od poplava.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital