Federacija uopće ne proizvodi šećer, kvasac, slad, ulje...

07.05.2014. 11:43 / Izvor: Večernji List
Federacija uopće ne proizvodi šećer, kvasac, slad, ulje...

U proizvodnji prehrambenih proizvoda od voća i povrća nije moguće iskazati točan odnos proizvodnje po godinama, ali se može uočiti da je povećana proizvodnja soka i čipsa.

Unatoč činjenici da je BiH okarakterizirana kao zemlja idealna za uzgoj raznih poljoprivrednih proizvoda, od doline Neretve u kojoj uspijeva svo mediteransko voće i povrće, Hercegovine u kojoj stoljećima vinova loza daje vrhunske plodove, a maslina uspijeva kao i u Dalmaciji preko srednje Bosne koja je idealna za proizvodnju voća, do Posavine koja je idealno tlo za uzgoj žitarica porazni su podatci koji su prezentirani na posljednjoj sjednici Vlade FBiH gdje je rečeno kako je iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji u prosjeku ispod 50 posto. Prema informaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2013. godini se, između ostalog, navodi da u Federaciji BiH još nema proizvodnje šećera (osim pakovanja), biljnog jestivog ulja, etil alkohola, kvasca i slada.

Najviša iskorištenost kapaciteta je u pogonima za proizvodnju osvježavajućih bezalkoholnih pića 59,78 posto, a najniža u proizvodnji vina od 13,22 posto, mada je veća nego u 2012. godini kada je iznosila 10,80 posto. Proizvodnja mesa i mesnih prerađevina je, u posljednje dvije godine, na istoj razini. Porast proizvodnje u 2013. godini zabilježen je kod sušenog svinjskog mesa za 75 posto u odnosu na 2012. godinu, zatim u proizvodnji pilećeg mesa, pašteta, prerađevina od purećeg mesa i gotovih jela na bazi mesa.

Proizvodnja pića

U proizvodnji prehrambenih proizvoda od voća i povrća nije moguće iskazati točan odnos proizvodnje po godinama, ali se može uočiti da je povećana proizvodnja soka i čipsa. Ukupna proizvodnja mlijeka i proizvoda na bazi mlijeka smanjena je u 2013. godini za sedam milijuna kilograma. Povećana je proizvodnja obranog mlijeka, mlijeka u prahu i sireva.

Proizvodnja brašna i proizvoda na bazi brašna je za 13 posto veća nego u 2012. godini, dok je proizvodnja čokolade i ostalih konditorskih proizvoda neznatno povećana. Proizvodnja pržene kave je u 2013. godini povećana za 115 posto. Zanimljiv je podatak da je u 2013. godini zabilježen je rast proizvodnje alkoholnih pića za oko 2,5 puta, dok je proizvodnja piva smanjena za 21 posto. Proizvodnja prirodne mineralne vode povećana je za oko 6,7 posto, a bezalkoholnih pića za oko 3,2 posto. Prema informacijama iz resornog ministarstva, enormno je povećana proizvodnja rezanog duhana, a smanjena proizvodnja cigareta.

Niže cijene

U Federaciji BiH u 2013. godini, u odnosu na 2012. nije bilo značajnog rasta niti pada cijena proizvoda koje kućanstva kupuju zbog osobne potrošnje. Cijene su u prosjeku niže za 0,2 posto. Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, unatoč još uvijek nedovoljno razvijenoj industriji proizvodnje hrane, broj zaposlenih u proizvodnji prehrambenih proizvoda u 2013. godini, u odnosu na 2012. povećan je za 4,6 posto, dok je u proizvodnji pića smanjen za 3,7 posto i duhanskih proizvoda za 5,8 posto.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital