Kapital / IZVJEŠTAJI

Federalna vlada dala saglasnost na Plan privatizacije i Program rada APF-a za 2010. godinu

12.11.2009. 15:41 / Izvor: eKapija.ba

Federalna vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Plan privatizacije i Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za 2010. godinu. Plan privatizacije bit će upućen Parlamentu FBiH na razmatranje, a o privatizaciji svake pojedinačne kompanije Vlada će donositi posebne odluke. Jedan od principa je da privatizacija ne može biti obavljena ispod cijene koju, na prijedlog Agencije za privatizaciju u FBiH, utvrdi Vlada.

Inače, u idućoj godini predviđena je prodaja "Aluminija" d.d. Mostar (država je vlasnik 88 % kapitala), Fabrike duhana Mostar d.d. Mostar (država je vlasnik 67 % kapitala), "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo (država je vlasnik 67 % kapitala), "Energoinvest" d.d. Sarajevo (država je vlasnik 67 % kapitala), "UNIS" d.d. Sarajevo (država je vlasnik 65,8 kapitala), "Bosnalijek" d.d. Sarajevo (država je vlasnik 19,25 kapitala), "Šipad export-import", d.d. Sarajevo (država je vlasnik 66,56 kapitala), "Remontni zavod Travnik" d.d. Travnik (država je vlasnik 51 % kapitala) i KTK d.d. Visoko (država je vlasnik 67 % kapitala).

Planiran je nastavak male privatizacije i to udjela preduzeća koja su za ovakvu privatizaciju pokazala interes a to su: "Željeznice FBiH", "Željezara Zenica", KTK Visoko i "Sarajevo-osiguranje", s tim da se u ovaj proces mogu uključiti i drugi zainteresirani subjekti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital