Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije mišljenje s rezervom

13.06.2018. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije mišljenje s rezervom

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije od strane Ureda za reviziju FBiH dobilo je mišljenje s rezervom.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije od strane Ureda za reviziju FBiH dobilo je mišljenje s rezervom.

Kao temelj za ovo Revizori navode kako ova institucija redovnim godišnjim popisom nije provedeno usuglasila iskazani dugoročni plasman za 1.981.836 KM, koliko iznose dospjela, a neizmirena potraživanja od ukupno plasiranih 2.605.866 KM, koja se odnose na Pomoć privrednim subjektima, u cilju izmirenja obveza prema mirovinsko invalidskom osiguranju za radnike koji su ostvarili pravo na odlazak u mirovinu.

Također, finansiranje razvojnih projekata javnih poduzeća iz oblasti namjenske industrije za 2017. godinu, koja su iskazana u iznosu 4.000.000 KM, nisu realizirana temeljem jasnih i mjerljivih kriterija i na način definiran Programom utroška istih. Također, korisnici sredstava spomenutog projekta za 2016. godinu nisu u definiranom roku realizirali odobrena sredstva za programima definirane namjene u iznosu 1.072.761 KM.

Pojašnjavaju, kako je Ministarstvo umjesto da zatraži povrat odobrenih sredstava u budžet FBiH, kako je to definirano zaključenim ugovorima, istim odobrilo sredstva i u 2017. godini.

Od preporuka koje je dao Ured za reviziju institucija u FBiH navode kako je Ministarstvo djelomično realizovalo neke od preporuka, dok nisu ništa uradili po pitanju unaprijeđenja sistema unutarnjih kontrola u aktivnostima koje se odnose na realizaciju tekućih transfera, kapitalnih transfera, te angažiranje vanjskih suradnika za obavljanje redovnih poslova iz nadležnosti Ministarstva.

Također, nisu uspostavili jedinicu za unutarnju reviziju sukladno odredbama Zakona o unutarnjoj reviziji u javnom sektoru u FBiH i Pravilnika o kriterijima za uspostavu jedinice za unutarnju reviziju u javnom sektoru u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital