Ferrari izlazi na berzu

10.10.2015. 09:48 / Izvor: Federalna.ba
Ferrari izlazi na berzu

​Status kompanije Ferrari, koja proizvodi automobile za najbogatije pojedince, mogao bi da poveća tržišnu vrijednost na prvoj inicijalnoj javnoj ponudi akcija (IPO) na čak 11 milijardi eura.

Status kompanije Ferrari, koja proizvodi automobile za najbogatije pojedince, mogao bi da poveća tržišnu vrijednost na prvoj inicijalnoj javnoj ponudi akcija (IPO) na čak 11 milijardi eura.

"Vrijednost kompanije Ferrari bi mogla biti procijenjena na deset do 11 milijardi eura kada njen vlasnik Fiat Chrysler Automobiles (FCA) proda deset odsto udjela u toj filijali na Njujorškoj berzi“, kazao je za Bloomberg neimenovani izvor.

Kako dodaju isti izvori, raspon cijena akcija Ferraria će biti objavljen već danas, dok je njihova prezentacija potencijalnim kupcima predviđena za narednu nedjelju, prenosi Tanjug.

Generalni direktor FCA Sergio Marchionne, koji je takođe direktor Ferraria, već mjesecima insistira na tome da ovaj brend treba da bude vrednovan kao proizvođač luksuzne robe, kao što su modne kuće Prada i Erme, a ne kao jedan proizvođač automobila.

Ferrari, čijim će se akcijama trgovati na Njujorškoj berzi pod oznakom FRRI, prošle godine je registrovao profit prije oporezivanja od 693 miliona eura.

"Fiatove akcije dobijaju na vrijednosti poslije najave Ferrarijevog izlaska na Wall Street. Čini se da je vremenski trenutak izlaska Ferrarija na berzu povoljan“, kazao je strateg kompanija IG Group iz Milana, Vincenzo Longo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital