Fiat Chrysler povlači 1,4 miliona vozila

25.07.2015. 10:01 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Fiat Chrysler povlači 1,4 miliona vozila

Nakon što su hakeri preuzeli kontrolu nad modelom Jeep Cherokee, kompanija povlači modele s naprednim multimedijalnim sistemom.

Kompanija Fiat Chrysler donijela je odluku da sa američkog tržišta povuče 1,4 miliona automobila i kamiona, samo dva dana nakon što su dva hakera objavila da su putem interneta uspjeli preuzeti kontrolu nad modelom Jeep Cherokee.

Kompanija je najavila da će obnoviti podatke u softveru da bi vozila zaštitila od preuzimanja kontrole daljinskim putem te ocijenila da hakeri krše zakon neovlaštenim manipuliranjem vozila.

Sa tržišta će biti povučena vozila sa 8,4-inčnim ekranima, uključujući kamionete Dodge Ram iz 2014. i 2015. godine, Dodge Durango, Jeep Cherokee, Chrysler 200 i 300 te modele Charger i Challenger.

Sigurnosne mjere

Fiat Chrysler dodaje da su preduzete sigurnosne mjere u vlastitoj mreži kako bi se spriječili mogući hakerski upadi.

Nedavno je magazin Wired objavio da su dvojica poznatih hakera Charlie Miller i Chris Valasek preuzeli kontrolu nad modelom Jeep Cherokee putem multimedijalnog sistema "Uconnect".

Hakeri su uspjeli promijeniti brzinu vozila i uspostaviti kontrolu nad kočnicama, brisačima, mjenjačem i drugim komandama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital