Finansijska linija za podsticaj u zapošljavanju privrednim subjektima

23.06.2017. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Finansijska linija za podsticaj u zapošljavanju privrednim subjektima

Privrednici s područja općine Stari Grad već od ponedjeljka mogu podnositi zahtjeve za odobravanje povoljnih finansijskih linija.

Privrednici s područja općine Stari Grad već od ponedjeljka mogu podnositi zahtjeve za odobravanje povoljnih finansijskih linija u BBI banci, s ciljem unaprjeđenja poslovanja i smanjenja stope nezaposlenosti u ovoj jedinici lokalne samouprave. Za realizaciju ovog projekta BBI banka će plasirati 1,2 miliona KM, a Općina Stari Grad je u budžetu obezbijedila 40.000 KM za subvencioniranje profitne marže.

Finansiranja uz subvencioniranje profitne marže od Općine Stari Grad za privredna lica se plasiraju pod sljedećim uslovima:

Kratkoročna finansiranja će se odnositi na period od 12 mjeseci u iznosu do 300.000 KM. Profitna marža za ovu liniju je 4,5 odsto. Općina Stari Grad će je sufinansirati sa 4 odsto, te će za privrednike marža iznositi svega 0,5 odsto.

Srednjoročna finansijska linija do 36 mjeseci sa iznosom do 300.000 KM i profitnom maržom od 5,99 odsto. Općina će i u ovom sučaju profitnu maržu sufinansirati sa 4 odsto, a obaveza privrednika je 1,99 odsto. Poseban uslov za privrednike je zapošljavanje najmanje jednog radnika na svakih 100.000 KM, najkasnije u roku od devet mjeseci od dana odobrenja finansiranja

Dugoročna finansijska linija do 60 mjeseci sa iznosom višim od 300.000 KM i profitnom maržom od 5,99 odsto. Općina će i u ovom slučaju profitnu maržu sufinansirati sa 4 odsto, a obaveza privrednika je 1,99 odsto. Poseban uslov za privrednike je zapošljavanje najmanje jednog radnika na svakih 100.000 KM u preporučenom roku od 12 mjeseci, sa mogućnošću da se rok zapošljavanja odredi prema poslovnom planu klijenta.

Pravo na podnošenje zahtjeva imaju svi privrednici koji imaju sjedište ili posluju na području općine Stari Grad, te su 100 posto u vlasništvu državljana BiH. Svi privrednici koji imaju neizmirenih obaveza prema Općini Stari Grad i bave se igrama na sreću i trgovinom na malo oružjem i municijom nemaju pravo apliciranja na povoljne finansijske linije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital