Finansijski direktori u BiH smatraju prioritetima smanjenje troškova

06.03.2014. 14:07 / Izvor: Fena
Finansijski direktori u BiH smatraju prioritetima smanjenje troškova

Privreda Bosne i Hercegovine i dalje je krhka, paralizirana politikom i ovisna o doznakama iz inozemstva, ali uprkos finansijskoj i ekonomskoj sigurnosti, većina finansijskih direktora u BiH optimistična.

Privreda Bosne i Hercegovine i dalje je krhka, paralizirana politikom i ovisna o doznakama iz inozemstva, ali uprkos finansijskoj i ekonomskoj sigurnosti, većina finansijskih direktora u BiH optimistična je kada je riječ o finansijskim izgledima njihovih kompanija.

Kazala je to Sabina Softić, partnerica u Deloitteu Sarajevo,  prezentirajući danas  rezultate Deloitteova istraživanja stavova finansijskih direktora u Bosni i Hercegovini i srednjoj Evropi, a u sklopu prve CFO konferencije (konferencija finansijskih direktora) u BiH koja se održava u Sarajevu.

Prezentirajući podatke do kojih se došlo istraživanjem, rekla je da  finansijski direktori u BiH smatraju da njihovi prioriteti u ovoj godini moraju biti smanjenje troškova i povećanje prihoda na postojećim i novim tržištima i poboljšanje likvidnosti.

Softić je kazala da je ovo istraživanje u BiH dio projekta koji se provodi u 13 zemalja srednje Evrope i da je ispitano oko 600 direktora i članova uprava kompanija, dok je u ispitivanju, koje je obavljeno u novembru i decembru 2013., učestvovalo u BiH oko 100 osoba.

"Šezdeset i tri posto ispitanika ocijenilo je opći nivo vanjske finansijske i ekonomske nesigurnosti s kojima se suočavaju njihove kompanije visokim ili većim od normalnog, a 75 posto ispitanika, ipak, smatra da nije vrijeme za ulazak u veće bilančne rizike. Nezaposlenost je još jedno područje u kojem se očekuje nepovoljan trend", kazala je Softić.

Naglasila je da je istraživanje pokazalo da u BiH  gotovo polovina ispitanih finansijskih direktora ne očekuje nikakve promjene koeficijenata finansiranja u svojim kompanijama.

Govoreći o istraživanju za srednju Evropu, Softić je naglasila da većina finansijskih direktora smatra da nije vrijeme za upuštanje u veće bilančne rizike, dok  jedino direktori iz Litve smatraju da trebaju iskoristiti svoj potencijal za rast.

Također glavna tri prioriteta finansijskih direktora iz zemalja srednje Evrope su: želja za rastom, želja za stabilnošću i želja za povoljnijim troškovima. Ovi direktori, pokazuje istraživanje, mnogo su i optimističniji u vezi s izgledima vlastitih kompanija u idućih šest mjeseci od očekivanja koja se odnose na rast BDP-a u zemljama iz kojih dolaze.

Kako je istaknuto, finansijski direktori srednje Evrope ne očekuju manjak talenta među osobama na finansijskim funkcijama.

Konferenciju je otvorio Alastair Teare, Deloitteov izvršni direktor za srednju Evropu, koji je istaknuo da je dobro što finansijski direktori u BiH teže ka povećanju prihoda svojih kompanija i kontroli troškova, te da nisu baš optimistični kao direktori u regiji.

Istraživanje među finansijskim direktorima Deloitte provodi već četiri godine i to dva puta godišnje, a Softić smatra da su pouzdane informacije, ipak, prioritet u poslovanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital