Finansijski problemi zbog pandemije

05.10.2020. 09:23 / Izvor: Federalna.ba
Finansijski problemi zbog pandemije

Razmišljati o smanjenju kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku nije realno, smatraju iz Udruženju banaka.

Zatvaranje kompanija, gubitak radnih mjesta i nemogućnost vraćanja kredita samo su neki od problema sa kojima se u vremenu pandemije koronavirusa suočavaju i privrednici i građani. Potrebna im je zato konkretna finansijska podrška i pomoć državne izvršne vlasti. O nižim kamatnim stopama, njihovoj subvenciji, nadležni, kako sada stvari stoje, i ne razmišljaju. Sreća je pa kamate trenutno ne rastu.

Brojni poslodavci, ali i fizička lica u vremenu pandemije suočavaju se s finansijskim problemima. Subvencionirane kamatne stope bi im olakšale rad i život. O tome bi trebalo da brine Vijeće ministara BiH, ali to ne čini. Što ne iznenađuje. U Centralnoj banci BiH smatraju da je bankarski sektor u BiH stabilan. Također, i sposoban da amortizira eventualne makroekonomske šokove izazvane pandemijom, uz jasnu poruku građanima i poslodavcima: “Do kraja 2020. godine se ne očekuju značajnije korekcije kamatnih stopa”. 

Razmišljati o smanjenju kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku nije realno, smatraju iz Udruženju banaka. Ključno pitanje je, kažu, kako vratiti postojeći kredit.

“Kamatna stopa sama po sebi danas i nije veliki problem. Temeljna stvar je za klijente kako vratiti glavnicu, kako vratiti kredit, što znači kako doći do prihoda ako govorimo o pravnoj osobi, ili do plaće, ako govorimo o privatnoj osobi, iz koje je moguće vraćati glavnicu. To će biti temeljna stvar o kojem treba ne samo banke nego čitavo društvo povesti računa”, kaže Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH.

A da nadležni baš i ne vode računa, govore i zakašnjele odluke Vijeća ministara BiH. Njima se, očigledno je, ne žuri, dok struka upozorava da su neophodne konkretne ekonomske mjere državne vlade.

“Ukoliko se ne desi oživljavanje privredne aktivnosti, ukoliko ne donesemo određene mjere koje će za cilj imati stimulisanje privrednog rasta i zapošljavanja, bojim se da bi u narednom periodu moglo doći do porasta kamatnih stopa, zbog povećanog rizika poslovanja i zbog smanjene profitabilnosti banaka”, navodi Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Dakle, finansijska pomoć je prijeko potrebna privrednicima u našoj zemlji. Za početak, mnogima bi pomogle i subvencionirane kamatne stope. Struka odavno nudi rješenja, nadležni na državnom nivou ne pokazuju interes i očito je da se sve prepušta slučaju. A to može biti pogubno za građane BiH, posebno korisnike kredita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital