Finansiranje za privrednike iz Općine Novo Sarajevo po stopi 0,49 posto

02.10.2017. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Finansiranje za privrednike iz Općine Novo Sarajevo po stopi 0,49 posto

Bosna Bank International (BBI) i Općina Novo Sarajevo omogućile su povoljnu finansijsku liniju za privredne subjekte sa područja Novog Sarajeva.

Bosna Bank International (BBI) i Općina Novo Sarajevo omogućile su povoljnu finansijsku liniju za privredne subjekte sa područja Novog Sarajeva. Tim povodom Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo i Amer Bukvić, direktor BBI banke, potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji. Riječ je o zajedničkom projektu kojim je osigurana finansijska linija u iznosu od 3.700.000 KM. Zahvaljujući subvenciji Općine Novo Sarajevo u iznosu od 150.000 KM, kompanije registrovane na području Općine Novo Sarajevo sredstva iz ove linije mogu realizovati u BBI banci po veoma povoljnoj, subvencioniranoj stopi od 0,49 posto.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se ovaj projekat realizira drugu godinu zaredom kao podrška zapošljavanju na području ove Općine.

"Ovim projektom olakšat će se poslovanje privrednika, zadržat će se postojeća i otvoriti nova radna mjesta, a sve s ciljem podrške našim privrednicima. U budžetu za 2017. godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 150.000 KM, a BBI banka je putem Javnog poziva odabrana kao najpovoljniji ponuđač za realizaciju ovog projekta podrške zapošljavanju", istakao je načelnik Koldžo, te dodao da će Općina subvencionirati profitnu stopu u iznosu od četiri posto i da će profitna stopa za krajnje korisnike biti 0,49 posto. U okviru navedenog projekta omogućeno je da i svi oni koji tek pokreću svoj biznis (start-up) mogu aplicirati za sredstva za realizaciju svoje poslovne djelatnosti.

Direktor BBI banke Amer Bukvić istakao je kako je privatno-javno partnerstvo ključno u ekonomiji jedne države.

"Ovaj model saradnje BBI banka već primjenjuje i u drugim općinama i kantonima širom države koji se pokazao kao veoma uspješan. U ovim izazovnim vremenima važno je da poduzetnicima ponudimo olakšice kako bi nastavili razvijati kapacitete i održali i povećali broj zaposlenih", izjavio je Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International.

Edina Hasečić u ime Sektora za poslovanje sa pravnim licima BBI banke istakla je da je za ovu namjenu BBI obezbijedila 3,7 miliona KM koji će biti na raspolaganju privrednicima sa područja općine Novo Sarajevo.

"Radi se o sredstvima koja su namijenjena svim subjektima, a posebno su korisna u cilju povećanja postojećih kapaciteta ili unapređenja usluge, novih zaposlenja ili korištenja sredstava u svrhu održavanja tekuće likvidnosti. Uskoro će biti objavljen i javni poziv za sve zainteresovane privrednike da se prijave, te koristim priliku da ih pozovem da na vrijeme dostave svoje zahtjeve", istakla je Hasečić.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i Amer Balić u ime firme "4th Dimension" d.o.o. koja je prošle godine uzela učešće u projektu subvencionirane linije Općine Novo Sarajevo, koji se zahvalio Općini i BBI banci, ističući da je ovo povoljan izvor finansiranja koji je potreban maloj privredi.

"Mi smo uspjeli zaposliti dva nova radnika i zadržati ih, tako da u narednom periodu želimo proširiti svoje poslovanje, podići kvalitet usluge na veći nivo, a za to će nam biti potrebno i više mladog i edukovanog kadra. Prošle godine smo aplicirali za iznos od 150.000 KM na rok otplate od tri godine. Ohrabrio bih i druge privrednike da iskoriste pogodnosti ovog projekta BBI banke i Općine Novo Sarajevo", kazao je Balić, mladi poduzetnik čija  kompanija upošljava više od 30 osoba.

Zainteresirani privrednici za sve detaljnije informacije o ovom projektu potrebne informacije mogu dobiti putem e-mail adrese: linijanovosarajevo@bbi.ba ili na brojeve telefona 033/275-507 i 033/275-264.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital