Kapital / IZVJEŠTAJI

FIPA: Održana investicijska konferencija u Budimpešti

14.05.2008. 15:10 / Izvor: eKapija.ba

Investiciona konferencija o mogućnostima za ulaganje u BiH te bilateralni poslovni sastanci održani su danas, 14. maja 2008., u prostorijama Ministarstva ekonomije i transporta Mađarske u Budimpešti, saopćeno je iz FIPA-e.

U fokusu konferencije bili su makroekonomski indikatori i investicioni projekti iz poljoprivredno-prehrambenog, drvoprerađivačkog i sektora turizma.

Članovi bh. delegacije su imali sastanke s vodećim biznismenima Mađarske koji su zainteresirani za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, drvopreradu i turizam. Posebno je naglašena mogućnost korištenja iskustva mađarske u procesu revitalizacije objekata banjskog turizma.

Članovi bh delegacije koju je predvodio Haris Bašić, direktor FIPA-e su bili: Jasna Brkić, potpredsjednica Vlade Republike Srpske i ministrica za ekonomske odnose i koordinaciju, Damir Ljubić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine, Enes Ganić, direktor Federalne agencije za privatizaciju, Marko Tutnjević, Investiciona razvojna banka RS i Amir Kazić, FIPA-in regionalni predstavnik u Mostaru.

Sa bh. delegacijom su bili i predstavnici 16 bh kompanija i 4 načelnika općina.

Ábel Garamhegyi, Državni Sekretar Mađarske, izrazio je dobrodošlicu gostima iz BiH i potakao mađarske biznismene da investiraju u bh. ekonomiju.

László Süveges-Szabó, direktor ITD Mađarske, predstavio je aktivnosti njihove agencije. Naglasio je da će ITD podržati sve investitore zainteresirane za ulaganje u BiH te osigurati ulaganja putem mađarske banke za osiguranje stranih ulaganja, Hungarian Export-Import Bank Ltd i And Hungarian Export Credit Insurance Ltd.

Harald Jedlicka iz Ureda Svjetske Banke u Beču predstavio je prednosti BiH u odnosu na druge države u regiji i pozvao prisutne poslovne ljude da slijede primjer brojnih stranih firmi koje su već s uspjehom uložili kapital u BiH.

Erika Dudás, ekonomska savjetnica Mađarske ambasade u BiH, govorila je o mogućnostima ulaganja u BiH.

Bh ambasador u Mađarskoj, nj. e. Branimir Mandić, prisustvovao je konferenciji.

Istovremeno, još jedna državna delegacija BiH, u kojoj je i predstavnik FIPA-e, nalazi se u Alžiru gdje je jučer, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, održana prva poslovna konferencija Bosne i Hercegovine i Alžira.

Na konferenciji su uzeli učešća predstavnici 40 poduzeća iz BiH i 60 alžirskih kompanija, čelnici Vanjskotrgovinske komore BiH i FIPA, te njihove kolege iz Privredne komore Alžira i Alžirske agencije za investicije.

Na konferenciji, koja je kod alžirskih nadležnih institucija ocijenjena kao veoma važan korak u intenziviranju privrednih odnosa dvije zemlje, ostvaren je veliki broj direktnih kontakata bh. i alžirskih kompanija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital