Kapital / BOSNA I HERCEGOVINA

Fond PIO RS potražuje više od 388 miliona KM

11.04.2014. 07:43 / Izvor: Nezavisne novine

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić izjavio je jučer u Brčkom da su zaključno sa posljednjim danom prošle godine ukupne obaveze prema Fondu oko 388 miliona KM.

Potraživanja od privrednih društava nad kojim je pokrenut stečajni postupak ili se nalaze u predstečajnoj fazi iznose oko 180 miliona maraka, dok su preostali iznos duga potraživanja od "aktivnih" poslodavaca.

Prema Milićevim riječima, najveći dužnici u zbirnom smislu su samostalni preduzetnici, kojih je kao privrednih subjekata najviše. Od njih se potražuje uskupno 84 miliona, od društava sa ograničenom odgovornošću 82, a od akcionarskih društava više od 60 miliona maraka.

"Samo od zdravstvenih ustanova imamo potraživanja koja iznose oko 40 miliona maraka", istakao je Milić i dodao da svota od 16,8 miliona KM, kolika su potraživanja iz distrikta, nije zanemariva.

On je napomenuo da će primjena sporazuma koji su jučer potpisali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić i gradonačelnik distrikta Anto Domić stanovnicima Brčko distrikta donijeti pravnu sigurnost.

"Posebno se to odnosi na one građane koji treba da ostvare pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, jer će to omogućiti da kada ispune zakonske uslove za penziju i kada predaju zahtjev, neće biti nikakvih problema, jer će njihove, odnosno obaveze njihovih poslodavaca, koje su pristigle po osnovu zakona, biti izmirene", istakao je Milić.

Ministar Đokić potpisao je jučer u Brčkom s gradonačelnikom Domićem sporazum o saradnji radi kontrole obračuna i naplate doprinosa za penzijsko osiguranje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital