Kapital / IZVJEŠTAJI

Fondacija CPI: Održana konferencija 'To je naš novac!' - Prosječna četveročlana obitelj mjesečno izdvaja 757 KM u državne budžete i javne fondove

11.11.2009. 16:53 / Izvor: eKapija.ba

U organizaciji Fondacije CPI održana, 11. novembra 2009. godine je održana konferencija za novinare "To je naš novac!", na kojoj je, između ostalog, predstavljena visina mjesečnih izdvajanja prosječne četveročlane obitelji u državne budžete i javne fondove.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije, Samir Mušović prisutne je upoznao sa činjenicom da u Federaciji BiH, prosječna četveročlana obitelj sa jednim zaposlenim, mjesečno izdvaja 757 KM u državne budžete i javne fondove. On je posebno naglasio da je izdvajanje za državnu kasu najveća stavka u mjesečnom budžetu koja mora biti podmirena unatoč tome što plaća nije dovoljna ni za podmirivanje osnovnih životnih potreba prosječne obitelji, prema potrošačkoj korpi.

"Od 2006. godine javni prihodi su rasli prosječno 11 % godišnje, rashodi također, ali većom stopom od rasta prihoda (prosječno 20,3 %), čime premašuju prihode i krajem 2008. godine odlazimo u deficit", istakao je Mušović. On je također upozorio na činjenicu da najvažnije odluke o javnim prihodima i javnim rashodima donosi 6-7 osoba iz izvršne vlasti u BiH, bez ijednog člana bilo kojeg od 13 parlamenata, dakle bez demokratskog legitimiteta izabranih predstavnika na općim izborima.

Prof. dr. Hasan Zolić prezentirao je izračun poreznog opterećenja građana po metodologiji Svjetske banke, prema kojem vladin sektor po prosječnoj obitelji mjesečno utroši čak 1080 KM.

"Od ukupne potrošnje, Vladin sektor 43 posto novca utroši na svoje plaće, robe koje troši i usluge kojima se koristi", naglasio je prof. dr Zolić.

Prema rezultatima istraživanja, "čak 89,8 posto ispitanika ne zna niti otprilike koliko je novca prikupljeno na svim nivoima vlasti u BiH u toku 2008.godine, dok 83,4 posto anketiranih ne zna da 120.000 ljudi prima plaću iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH", rekao je Dino Đipa, direktor Prism Research agencije. Istraživanja su provedena na slučajnom uzorku od hiljadu punoljetnih građana BiH u oktobru ove godine, navodi se u saopštenju Fondacije.

CPI je nevladina, neprofitna organizacija koja prikupljanjem, analizom i objavljivanjem podataka od interesa za građane, te njihovom promocijom, aktivno podržava izgradnju civilnog društva. Fondacija CPI nastoji omogućiti da javni i verificirani podaci važni za građane BiH budu lako dostupni u kontekstu i na način kojeg može razumjeti građanin koji se profesionalno ne bavi javnom administracijom i javnim finansijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital