Fortenova obavijestila Brisel o planu preuzimanja Mercatora

Kapital / DIONICE

Fortenova obavijestila Brisel o planu preuzimanja Mercatora

20.08.2019. 13:27 / Izvor: Akta.ba

Zagrebačka Fortenova grupa, koja je preuzela zdravi dio hrvatskog Agrokora, obavijestila je Evropsku komisiju o planiranom preuzimanju dionica slovenačke grupe Mercator, saopšteno je danas iz Fortenove.

Dodali su da je proces pokrenut u Briselu, 13. avgusta.

Fortenova grupa danas nije željela da procijeni o tome kada će se dogoditi planirane promjene vlasništva nad dionicama Mercatora. Kako su istakli, dalji koraci zavisiće od toga kada će EU odgovoriti na obavještenje o planiranoj koncentraciji preduzeća na nivou EU-a, uključujući Hrvatsku i Sloveniju.

U međuvremenu, ljubljanski Dnevnik piše da je moguće da će Evropska komisija odluku o koncentraciji između Mercatora i Fortenove Grupe prepusti Agenciji za zaštitu konkurencije.

Iz kompanije su potvrdili da su u Briselu pokrenuli postupak sličan onaj pred nadležnim lokalnim regulatorima u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

U razgovoru za zagrebački Večernji list, predsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe Maksim Poletajev, najavio je nedavno da će Mercator postati dio grupe do kraja novembra, kada se okončaju formalni postupci te dodao da je o tome dogovoren plan sa slovenačkom vladom. Potvrdio je i da su prenijeli većinu imovine grupe koja se nalazila u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U međuvremenu, Dnevnik navodi procjene neimenovanih poznavalaca da su šanse za Mercatorov prelazak u Fortenovu grupu do kraja novembra male.

Naime, svih 55 banaka povjerilaca Mercatora prvo se moraju saglasiti s planiranom promjenom vlasništva. Zatim Fortenova grupa morati objaviti ponudu za preuzimanje dionica Mercatora koje nisu u vlasništvu Agrokora, a riječ je o oko 30 odsto dionica, kojih je 18 odsto u vlasništvu ruske Sberbanke.

PODIJELI:

TAGOVI:

Fortenova

Brisel

Mercator

Agrokor

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital