Kapital / DIONICE

Franck prodao tvornicu čipsa

29.07.2018. 17:33 / Izvor: Jutarnji list

Nakon što mu je lani ruku spasa pružio Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca Tommy, Franck je sada prodao svoj udjel u tvornici čipsa Adria Snack Company holandskom Intersnacku, te je novcem od te transakcije podmirio dugovanja koja je od njega potraživala Privredna banka Zagreb, a u pripremi je i plan za rješavanje obaveza prema Zagrebačkoj i ostalim bankama.

Zagrebačka je kompanija kao jedan od većih dobavljača, ali i zbog svojih finansijskih aranžmana s Agrokorom, odnosno Konzumom, bila jedna od najizloženijih kompanija prema bivšem koncernu Ivice Todorića, te je čak i prije sklapanja nagodbe bio meta preuzimanja, piše Jutarnji list.

Prvi je pokušaj preuzimanja Franck odbio zahvaljujući dogovoru sa splitskim maloprodajnim lancem Tommy, dugogodišnjim poslovnim partnerom s kojim je niz godina u prijateljskim odnosima. Strateškim ulaganjem oko 10 miliona eura, Tommy je u tom nezgodnom trenutku spasio Franck od preuzimanja koje su, navodno, pripremali Atlantic Grupa i neki fondovi.

Sada, nakon sklapanja nagodbe i prvih konkretnih poteza vezanih uz restrukturiranje, budućnost Francka je svjetlija i, prema procjenama iz pouzdanih izvora, više nije toliko ugrožena. Naravno, slijedi nastavak restrukturiranja započetog prepuštanjem Franckova udjela u tvornici čipsa u moslavačkom mjestu Hercegovac.

Riječ je polovini udjela koju je zagrebačka kompanija prepustila Intersnacku, svojem strateškom partneru u joint venture kompaniji Adria Snack Company koja je vlasnik tvornice. Tvornica za preradu krompira u Hercegovcu posluje od 1977. godine te, između ostalog, proizvodi poznati brend Čipi Čips. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih je, uz kooperante iz Međimurja i Slavonije, oko 350 hektara na području općine Hercegovac pod nasadima krompira. Intersnack, najveći proizvođač grickalica u Evropi, i Franck osnovali su je s jednakim udjelima kapitala te je zagrebačka kompanija sada prepustila svoj dio vlasniku druge polovine. Tu nam informaciju do zaključenja broja nisu mogli potvrditi niti opovrgnuti iz Francka, no iz podataka Poslovne Hrvatske proizlazi da je sada jedini vlasnik Adria Snacka Intersnack International B. V. sa sjedištem u Nizozemskoj.

Prema podacima istog poslovnog servisa, Adria Snack Company lani je ostvario prihod nešto veći od 131 milion kuna (oko 17.728.512.510 eura) i neto dobit od 1,9 miliona kuna (oko 270664.31 eura). Kompanija sa 85 zaposlenih, prosječna neto plaća je 6618 kuna (oko 895 eura).

Ipak, informaciju, koja je, čini se, dobro poznata u poslovnim krugovima, potvrdilo je nekoliko upućenih i pouzdanih izvora iz finansijskih krugova, koji su rekli da je vrijednost te transakcije oko 12 miliona eura. Tim je iznosom, prema tvrdnjama upućenih, otkupljeno potraživanje PBZ-a. Zasad je cijela priča stala na tome. Obveze prema Zagrebačkoj banci rješavat će se, kako se pretpostavlja, refinansiranjem obveza, a morat će se sklopiti dogovori i s ostalim bankama vezanim uz mjenice i zadužnice.

Nakon što se cjelokupna situacija promijenila sklapanjem nagodbe za Agrokor, pa opcija preuzimanja Konzuma uz pomoć dobavljača nije izgledna, nije poznato ni koji su sada interesi vlasnika Tommyja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital