Kapital / IZVJEŠTAJI

Garantni fond RS daće garancije za kredite od 237 miliona KM

21.07.2020. 12:01 / Izvor: SRNA

Privrednici u Republici Srpskoj će u narednih nekoliko godina za tekuću likvidnost, obrtna sredstva i investicione troškove moći da podignu kredite u iznosu od 237 miliona KM, a garancije za njih će davati Garantni fond Republike Srpske, izjavio je direktor ovog fonda Radivoja Krčmar.

Krčmar je naveo da će polovinom ili krajem iduće sedmice biti poznato koje su finansijske institucije prijavile, jer javni poziv ističe u ponedjeljak, 20. jula.

Krčmar je naveo da u ovom trenutku ne može reći po kojim kamatnim stopama će sredstva biti ponuđena privredi, jer u Fondu nisu vidjeli sve pristigle ponude banaka i mikrokreditnih organizacija.

“To zavisi i od visine kredita, a programom je predviđeno da će mikropreduzeća moći da podignu najviše 30.000 KM, mala preduzeća do 100.000 KM, a srednja 250.000 KM”, rekao je Krčmar za “Glas Srpske”.

On je napomenuo da je osnovni cilj Garantnog programa, koji je kreirala Vlada Republike Srpske, da se pomogne firmama da prevaziđu teškoće u koje su zapale.

“Nakon direktne podrške Vlade kroz plaćanje poreza, doprinosa i minimalnih plata onima čije poslovanje je bilo ugroženo ili potpuno zaustavljeno i još nekih instrumenata, ovo je novi vid podrške privredi. Ovo što mi radimo u vezi sa Garantnim programom treba odvojiti od redovnih aktivnosti Garantnog fonda, jer mi ovdje u suštini nastupamo samo kao servis Vlade Republike Srpske”, pojasnio je Krčmar.

Ukoliko dođe do problema pri vraćanju kredita, Krčmar je dodao da i za kredite date po Garantnom programu važe pravila Agencije za bankarstvo Republike Srpske, odnosno ako banka obezbijedi dobar kolateral i dobro obezbijedi kredit, teško da može doći do aktiviranja garancije.

Kada je riječ o redovnom poslovanju Garantnog fonda, Krčmar je naveo da je palo oko 1,6 miliona KM garancija za deset godina postojanja fonda, ali da je 60 odsto toga već naplaćeno iz kolaterala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital