Gasi li se čapljinska Lasta?

23.01.2017. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Gasi li se čapljinska Lasta?

Nedavno je tvornica keksa i vafla Lasta iz Čapljine veliki dio svojih zaposlenika poslala na burzu rada.

Nedavno je tvornica keksa i vafla Lasta iz Čapljine veliki dio svojih zaposlenika poslala na burzu rada. Prema riječima djelatnika, od njih stotinjak u tvornici ih je ostalo svega dvadesetak s ugovorima na neodređeno, javlja Naša TV.

Poznato je da se Lasta, čiji je većinski vlasnik hrvatsko Zvečevo, već dugo bori za redovitu isplatu plaća koje se kreću oko 400 KM i manje. Budućnost zaposlenih je upitna kao i uplate njihovih potraživanja.

Luka Trtanj, predsjednik Neovisnog sindikata tvornice Zvečevo – Lasta kaže: “Još od Božića prošle godine stoji pogon i do danas nije pokrenut. Ne znamo ni hoće li biti pokrenut jer nam nitko nije objasnio što nam je činiti. Putem tužbe tražimo da nam se uplaćuju doprinosi.”

Sada se očekuje uplata treće rate koja bi omogućila ljudima koji su poslani na burzu da ostvare naknade Službe za zapošljavanje. Nikolina Čuljak ovdje radi od 1987. godine i tvrdi da su problemi počeli prije tri godine. Zdravstveno se uplaćuje neredovito, a konačni cilj uprave, prema njezinim riječima, nije do kraja poznato.

Direktor Ivan Raguž je još u lipnju prošle godine nezadovoljstvo radnika smirivao najavama o kreditu koji će riješiti probleme uplata, ovoga puta do njega nismo mogli doći.

Problemi u poslovanju su pojava koja se nekada ne može izbjeći, ono što zabrinjava su nepoznati uzroci ovakvog stanja i premalo komunikacije prema zaposlenima. Zvečevo je preuzelo većinski udio Laste 2001. godine. Govorilo se o novim proizvodnim kapacitetima i većem izvozu, ali sada se ne oglašavaju. Tvornicu su zapostavili.

Zlatno doba Lasta je doživjela između 1985. i 1992. godine kada se proizvodilo 45.000 kg keksa i vafla dnevno, što ju je svrstalo među vodeće proizvođače te vrste u bivšoj državi. Pogoni trenutačno miruju, umjesto konditorskih proizvoda proizveli su se gubici, nezadovoljstvo i neizvjesna budućnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital