Globalno privatno bogatstvo dostiglo 152 triliona dolara

10.06.2014. 09:28 / Izvor: SRNA
Globalno privatno bogatstvo dostiglo 152 triliona dolara

Količina privatnog bogatstva širom svijeta povećana je prošle godine za 14 odsto i dostigla 152 triliona dolara, najviše zahvaljujući rastu akcija.

Količina privatnog bogatstva širom svijeta povećana je prošle godine za 14 odsto i dostigla 152 triliona dolara, najviše zahvaljujući rastu akcija. Najveći rast zabilježen je u azijsko-pacifičkom regionu, ne računajući Japan, gdje je bogatstvo povećano za 31 odsto, na 37 triliona dolara, navodi se u izvještaju "Bostonske konsultantske grupe".

Broj porodica koje posjeduju milione dolara takođe je značajno porastao. Izvještajem su obuhvaćeni gotovina, depoziti, akcije i ostala imovina u vlasništvu domaćinstava. Nisu uračunata preduzeća i luksuzna roba.

"U skoro svim zemljama, rast privatnog bogatstva dešava se pod uticajem snažnog rasta tržišta akcija od druge polovine 2012. godine", navodi se u izvještaju. Ostali faktori su relativna ekonomska stabilnost u Evropi i SAD, kao i znaci oporavka u nekim evropskim zemaljama, poput Irske, Španije i Portugala.

Količina bogatstva koja se nalazi u formi akcija prošle godine je povećana za 28 odsto. U Aziji se izdvaja Kina, gdje je privatno bogatstvo poraslo za više od 49 odsto u 2013. godini. Očekuje se da će u ovom regionu privatno bogatstvo do kraja 2018. godine porasti na 61 trilion dolara, najviše pod uticajem Kine i Indije.

Ukupan broj milionerskih domaćinstava u svijetu prošle godine povećan je na 16,3 miliona sa 13,7 miliona u 2012. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital