Globalno tržište obveznica moglo bi propasti

12.01.2016. 09:47 / Izvor: poslovniplus.com
Globalno tržište obveznica moglo bi propasti

U scenariju koji podsjeća na kreditnu krizu, globalno tržište obveznica moglo bi propasti ako Federal Reserve krene preagresivno s podizanjem kamatnih stopa, upozoravaju iz Saxo Banke.

U scenariju koji podsjeća na kreditnu krizu, globalno tržište obveznica moglo bi propasti ako Federal Reserve krene preagresivno s podizanjem kamatnih stopa, upozoravaju iz Saxo Banke. Iako se ne radi o visokom riziku globalnog poremećaja, ulagači ne smiju zanemariti moguće znakove opasnosti.

- Podizanje kamatnih stopa američke središnje banke Federal Reserve imat će ključnu ulogu. Prva dama Feda, Janet Yellen zasnivat će politiku stopa na ekonomskim pokazateljima, a taj 'laissez-faire' pristup predstavlja mutnu sliku koju ulagači trebaju interpretirati. Ako povećanje bude agresivnije od očekivanog, to bi moglo dovesti do bitne rasprodaje korporativnih obveznica jer investitori traže veće prinose – kaže Simon Fasdal, rukovoditelj tržišta fiksnih prinosa u Saxo Banci.

Još jedan opasan faktor je izrazito niska likvidnost na tržištu obveznica, pa bi se mogla ponoviti 2008. kada se urušilo kreditno tržište prije financijske krize.

- Likvidnost je na najnižim razinama već jako dugo zbog nametnute strože regulacije nad bankama i financijskim institucijama. Puno je ulagača smanjilo opseg poslova u trgovanju obveznicama, poput primjerice Credit Suisse koja se povukla s pozicije glavnog dilera na europskom tržištu obveznica – ističe Fasdal i pojašnjava da se gubi 'zračni jastuk' zbog toga što financijske institucije smanjuju svoje bilance i volumene trgovanja obveznicama. Naime, ako se dogodi poremećaj nakon podizanja američkih stopa, pad cijena bit će snažniji no inače jer jednostavno nema kupaca na tržištu.

Nelikvidnost je i dalje stalni izazov za tržište obveznica koje je proteklih godina snažno naraslo. Tržište obveznica u SAD-u među najvećima je na svijetu i naraslo je s 24 bilijuna dolara iz 2014. na 39,5 bilijuna dolara, prema podacima iz sredine 2015. godine.

- Iznimno niske kamatne stope dovele su do eksplozivnog povećanja u izdavanju korporativnih obveznica. Kupci su većinom hedge fondovi i uzajamni (mutual) fondovi, pa je vlasništvo nad obveznicama koncentrirano više nego ikada prije. Moglo bi se reći da je trenutno tržište previše simetrično i stoga pomalo ranjivo i lomljivo – kaže Fasdal iz danske investicijske banke i savjetuje ulagačima da budu oprezni u trgovanju ETF-ovima i drugim financijskim proizvodima, posebno ako se imovina zasniva na obveznicama s visokim prinosima, a svaki tržišni poremećaj mogao bi dovesti i do gašenja fondova, kao što se to nedavno dogodilo s tvrtkom Third Avenue Management. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital