Godišnji rast BDP BiH 3,5 posto

07.04.2021. 08:11 / Izvor: SRNA
Godišnji rast BDP BiH 3,5 posto

Međunarodni monetarni fond je zadržao projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na pet odsto za ovu godinu, koliko je predviđao i u januaru, za BiH se predviđa rast od 3,5 odsto, a Hrvatsku 4,7 odsto.

Međunarodni monetarni fond /MMF/ zadržao je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda /BDP/  za BiH se predviđa rast od 3,5 odsto, Srbije na pet odsto za ovu godinu, koliko je predviđao i u januaru, a Hrvatsku 4,7 odsto.

Nakon prošlogodišnjeg pada od 15,2 odsto, MMF procjenjuje da će se Crna Gora oporaviti po stopi od devet odsto u 2021, dok se najniža stopa rasta od 0,8 odsto, prognozira za Sloveniju.

Po MMF-u predviđa se rast od 3,8 odsto za Sjevernu Makedoniju, a kosovska privreda, koja je prošle godine zabilježila pad od šest odsto, djelimično će to nadoknaditi ove godine sa rastom od 4,5 odsto.

U aprilskom izdanju publikacije "Globalni ekonomski izgledi 2021", predstavljenom danas uoči početka proljećnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, procjenjuje se da će prosječna stopa rasta Srbije do 2026. godine iznositi četiri odsto.

MMF je za Srbiju zadržao i projekciju rasta BDP na 4,5 odsto za 2022, koliko je predviđao i u januaru.

Sa stopom rasta od pet odsto u ovoj godini, koliko predviđa MMF, srpska ekonomija će se potpuno vratiti na nivo prije pandemije, budući da je lani pala za samo jedan odsto, što je jedan od najboljih ekonomskih rezultata u regionu i u Evropi u godini koju je obilježila borba sa pandemijom covid 19.

MMF prognozira da će u tekućoj godini Bugarska zabilježiti rast od 4,4 odsto, Mađarska od 4,3, Albanija od pet odsto, a Rumunija i Turska od po šest procenata.

MMF je podigao procjenu rasta globalne ekonomije za 2021. godinu na šest odsto u odnosu na januarsku prognozu od 5,5 procenata, saopštila je glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinat na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital