Grad Banja Luka u prvih šest mjeseci ostvario suficit od 12 miliona KM

06.09.2018. 10:13 / Izvor: SRNA
Grad Banja Luka u prvih šest mjeseci ostvario suficit od 12 miliona KM

Gradski budžet je stabilizovan, započeti projekti imaju svoju dinamiku i biti će realizovani.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je jučer da je Grad tokom prvih šest mjeseci ostvario suficit od 12 miliona KM, te da očekuje da se pozitivno završi i cijela godina, budući da je vidljiv trend rasta pojedinih prihoda.

"Brojni projekti koji su planirani ove godine u iznosu do oko 30 miliona KM tek su u početnoj fazi javnih nabavki i nisu stigli na plaćanje, tako da je pozitivan finansijski rezultat iz prvih šest mjeseci dobar pokazatelj, ali će tek na kraju godine moći biti svedeni kompletni računi", rekao je Radojičić novinarima u pauzi sjednice gradskog parlamenta.

On je istakao da je riječ o periodu u kojem su prihodi bili u skladu sa očekivanjima.

"Pozitivno je da, uz smanjenu stopu koju smo još u decembru 2016. godine usvojili za porez na nepokretnosti, imamo povećanu naplatu. To je upravo ono što smo htjeli, da imamo širi obuhvat i bolju naplatu sa manjim poreskim opterećenjem za građane", naveo je Radojičić.

On je naglasio da se disciplina u plaćanju poreza popravila i da je Poreska uprava Republike Srpske nešto ažurnija. "Vjerovatno je ova nešto niža stopa, osim centralne zone, i samim građanima bila prihvatljivija, pa su malo revnosniji u plaćanju", ocijenio je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić izjavio je novinarima u pauzi sjednice da je rasprava o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine bila konstruktivna.

On je istakao da je gradski budžet stabilizovan, da započeti projekti imaju svoju dinamiku i da će biti realizovani.

"Mogu da kažem da su sve obaveze, kada je riječ o Gradu, ispoštovane, da se kreditna zaduženja i te kako vraćaju i da je smanjen određen procenat kreditnog zaduženja kroz refinansiranje od prošle godine, gdje se sad upravo to najviše i osjeti. Taj smo stepen zaduženosti Grada sveli na 10,5 odsto, jer smo imali situaciju u prošloj godini da je to prelazilo čak 18 odsto od izvornih prihoda iz prethodne godine", rekao je Talić.

Mirna Savić Banjac iz Kluba odbornika Saveza za promjene izjavila je novinarima da je izvještaj o izvršenju gradskog budžeta tokom prvih šest mjeseci pokazao katastrofalno loše izvršenje izdataka za nefinansijsku imovinu, dodavši da to predstavlja investicije u gradu.

Ona tvrdi da se u gradu radi samo prije izbora, što, kako kaže, dokazuje da je riječ o potrebi da se prikaže kako se nešto radi na kvalitetu života građana.

"Da nije tako radilo bi se za dobrobit građana stalno, a ne samo svake dvije godine pred lokalne ili opšte izbore", kaže Banjac.

Odbornik iz odborničke grupe "Poligraf" Tatjana Čičić Odžaković rekla je novinarima da je u ovoj godini započet veliki broj projekata.

"Drago mi je da su poreski prihodi povećani i da je Poreska uprava imala veću naplatu kada je riječ o porezima na imovinu i ostalim poreskim prihodima. To je ono što je definitivno u prvih šest mjeseci donijelo više sredstava u budžet", naglašava Odžakovićeva.

Ona je rekla da se uvijek može bolje raditi i da se u odnosu na budžet prošle godine i 2016. ide laganim koracima naprijed.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital