Grad Zenica u 2019. ostvario rekordnu naplatu prihoda po osnovu zakupnine

19.02.2020. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Grad Zenica u 2019. ostvario rekordnu naplatu prihoda po osnovu zakupnine

Grad Zenica je u 2019. godini naplatio rekordan iznos sredstava po osnovu zakupnine za poslovne prostore.

Grad Zenica je u 2019. godini naplatio rekordan iznos sredstava po osnovu zakupnine za poslovne prostore.

Otkako su prije tri godine uređene procedure i kriteriji davanja u zakup poslovnih prostora u vlasništvu i na upravljanju Grada Zenica, prosjek naplate zakupnine dosegao je nivo od 98 posto, što je za 14 posto više nego u periodu od 2012. do 2015. godine.

Poslovni prostori koji su u vlasništvu i na upravljanju Grada Zenice daju se u zakup na osnovu uvjeta i kriterija utvrđenih u Odluci o zakupu poslovnih prostora i Pravilniku o precedurama davanja u zakup poslovnih prostora.

Poslovni prostori daju se u zakup putem javnog oglasa i to usmenim nadmetanjem (licitacijom) ili prikupljanjem pisanih ponuda u zatvorenim kovertama.

Od ukupno 403 poslovna prostora koja su trenutno u vlasništvu i na upravljanju Grada Zenice, po osnovu naplate zakupnine je u protekloj godini ostvaren prihod od 1.272.766,66 KM.

U 2017. i 2018. godini prihod po osnovu zakupnine iznosio je nešto više od milion konvertibilnih maraka, a u 2016. godini 926.574,10 KM.

"Kao i u većini oblasti, 2016. godine dočekalo me je nesređeno ili bolje rečeno haotično stanje. Neprihvatljivo je bilo, da Grad Zenica nema registar prostora koji su njegovo vlasništvo. Danas je situacija mnogo bolja ali sam mišljenja da i ovo treba biti još uređenije. Kao i prema svemu što je gradsko, odnosno što pripada svim građanima Zenice, tražim domaćinski odnos", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Dodao je da se sredstva prikupljena po ovom osnovu, kao i svim drugim, vraćaju građanima kroz brojne poticaje privrednicima, poljoprivrednicima, te da su udvostručena izdvajanja za sport, uređenjem infrastrukture i kroz desetine drugih projekata. 

Poslovne prostore radi obavljanja poslovnih i drugih djelatnosti mogu dobiti pravne i fizičke osobe na određeno vrijeme odnosno na period od pet godina, osim u slučaju znatnih ulaganja u poslovni prostor kada vrijeme zakupa može trajati i deset godina.

Visina zakupnine za poslovni prostor određuje se prema zoni u kojoj se poslovni prostor nalazi, korisnoj površini poslovnog prostora i djelatnosti koja se u poslovnom prostoru obavlja, saopćeno je iz Pres-službe Grada Zenica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital