Kapital / IZVJEŠTAJI

Građani BiH panično mijenjaju konvertibilne marke u euro

15.01.2008. 16:16 / Izvor: Nezavisne novine

U strahu od moguće devalvacije domaće valute građani BiH panično mijenjaju novac u euro zbog čega se već primijeti njegova nestašica, tvrde ulični dileri devizama.

"U posljednje vrijeme ne mogu izaći u susret prevelikoj potražnji za kupovinom eura. Godinama se bavim ovim poslom, ali nešto slično nisam doživjela. Čula sam da bi KM mogla pasti u odnosu na euro i vjerovatno građani zato užurbano mijenjaju svoj novac", priča banjalučka dilerka devizama.

Iako je kurs bh. valute zakonski vezan za evro, ovih dana pojavile su se spekulacije da bi marka mogla značajno devalvirati, pa bi euro umjesto jučerašnjih 1,9558 vrijedio između 2,1 i 2,4 KM.

Čelnici Centralne banke BiH (CBBiH), bankari i analitičari tvrde, međutim, da je strah koji se uvukao među građane neopravdan i da ne može doći do devalvacije konvertibilne marke jer je njen kurs zakonom vezan za euro.

"Nema doštampavanja novca bez povećanja rezervi. Eventualno doštampavanje novca može da naloži parlament BiH, ali trenutno za tim nema potrebe i nema razloga za zabrinutost građana", rekao je Kemal Kozarić, guverner CBBiH.

Podsjeća da su trenutne devizne rezerve BiH dostigle najviši nivo od osnivanja CBBiH i iznose 5,14 milijardi dolara, a da su slobodne rezerve dostigle 390 miliona KM. To, dodaje Kozarić, daje dodatne garancije za stabilnost KM.

Ističući da je zbog deficita platnog bilansa i loših spoljnotrgovinskih odnosa BiH konvertibilna marka precijenjena, ekonomski analitičar Rajko Tomaš kaže da postoje ekonomski razlozi zbog kojih bi trebalo izvršiti njenu devalvaciju.

"To je, međutim, nemoguće, jer je kurs KM zakonski fiksiran za euro. Načinom funkcionisanja CBBiH kurs KM je striktno definisan i odvojen od realnih privrednih kretanja, zbog čega se on može održavati kao stabilan nezavisno od stanja u platnom bilansu i ekonomske situacije u zemlji", kaže Tomaš i dodaje da je strah od devalvacije neopravdan.

Bankari, takođe, ne vide razlog za uznemirenost građana, tvrdeći da je KM stabilna.

"Strah od inflacije i devalvacije KM je neopravdan. Kurs marke je zakonski regulisan i vezan je za euro i ništa se ne može promijeniti preko noći", kaže Ranko Labović, direktor Nove banjalučke banke i dodaje da je zbog podložnosti BiH krizama i dalje potrebno fiksno vezati kurs bh. valute prema euru.

U banjalučkoj Komercijalnoj banci kažu da se veća potražnja za evrom može povezati s proteklim praznicima kada je rasla i potrošnja, a nikako s mogućnošću devalvacije domaće valute.

"Mislim da su priče o devalvaciji neozbiljne, jer i karensi bord i CBBiH opovrgavaju bilo kakvu mogućnost izmjena u odnosu između KM i eura", kaže Srđan Šuput, direktor Komercijalne banke.

U potrazi za eurom građani nisu željeli da razgovaraju s novinarima. Tek poneki su dobacili da su čuli da će marka pasti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital