Građani oprezni, sve se manje dižu krediti, posebno stambeni

16.12.2020. 15:20 / Izvor: Akta.ba
Građani oprezni, sve se manje dižu krediti, posebno stambeni

Građani manje otvoreni za investicije ili odgađaju donošenje odluka kada su u pitanju veće investicije

Još dugo će se u svakoj društvenoj sferi spominjati kriza izazvana korona virusom, i šta se sve promijenilo. Ne treba spominjati da su negativne posljedice ogromne za svaki sektor, ali ne treba ni zaboraviti da je u svemu najviše oštećen običan čovjek, radnik, onaj koji jedva “spaja kraj s krajem” i koji nerijetko poteže za bankarskim pozajmicama, kratkoročnim, ali i onim koji će mu obezbijediti krov nad glavom.

Istražili smo da li se povećala potražnja za kreditima prethodnih mjeseci, usljed smanjenja finansijske moći građana, ili su, ipak, bili oprezniji.

U bankama nam kažu da je primjetan pad zahtjeva za potrošačkim kreditima, dok zahtjeva za stambenim kreditima gotovo da i nije bilo.

Elvira Prnjavorac, direktorica Sektora za razvoj poslovanja sa stanovništvom i malim preduzećima Sparkasse Banke, kaže da se, s obzirom na negativne efekte pandemije na ukupnu privrednu aktivnost i poslovni ciklus, pa time i finansijske tokove i potrošnju, prate tržišta na globalnom nivou.

Naravno da se to negativno odražava i na potražnju stanovništva za kreditima, ne samo usljed smanjenja njihove finansijske moći i kreditne sposobnosti, nego i radi neizvjesnosti uzrokovane trenutnom situacijom pandemije, gdje su građani manje otvoreni za investicije ili odgađaju donošenje odluka kada su u pitanju veće investicije”, istakla je Prnjavorac.

Ona dodaje da, u skladu sa tim, svakako bilježe manju potražnju i nivo kreditiranja posebno u dijelu stambenog finansiranja stanovništva u odnosu na prošlu godinu, mada se u trećem kvartalu ove godine ukupna potražnja intenzivirala.

Iz Addiko Banke Sarajevo kažu da su, u skladu sa svojom strategijom specijaliste za potrošačke kredite u segmentu stanovništva, pripremili isključivo gotovinske nenamjenske kredite.

Potražnja ovih kredita je sada nešto drugačija nego kod stambenih kredita, kako u normalnim okolnostima, tako i u vanrednim, poput ovih epidemioloških. Ova specijalistička strategija i sve aktivnosti koje realizujemo u skladu sa njom, razlog su i znatno većeg porasta kreditnog portfolija tokom 2019. u odnosu na rast tržišta”, rekli sui z Addiko banke.

Govoreći o tome kako se pandemija odrazila na njihovo poslovanje, pojašnjavaju da je rast tržišta tokom 2019. Godine  bio oko 7,4%, dok je rast plasmana u Addiko Bank Sarajevo bio 13,4%.

 “Sličan, ako ne i veći, trend rasta zabilježen je i početkom godine, prije početka pandemije. Pandemija je uzrokovala drastične promjene, prije svega u drugom kvartalu ove godine, kada je prodaja gotovo stala. Oporavak je krenuo krajem drugog kvartala, nakon popuštanja mjera, ali znatno slabijim intenzitetom. Ukupno tržište u ovom segmentu bilježi smanjenje rasta od oko 2%, prema nama raspoloživim podacima, a očekivati je da i kraj godine bude u skladu sa ovim procentom”, poručuju iz Addiko banke.

Slična situacija i u Raiffeisen banci. Kako su nam kazali  usljed aktuelne situacije zabilježena je manja potražnja za kreditima Banke u drugom kvartalu ove godine nakon čega je došlo do rasta po pitanju potražnje.

"Podaci o poslovanju Banke, uključujući i ovu oblast, će u skladu sa zakonskim odredbama biti objavljeni u zvaničnom Godišnjem izvještaju Raiffeisen banke u prvom kvartalu sljedeće godine", ističu iz Raiffeisen. 

 

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital