Kapital / IZVJEŠTAJI

Gubici rudnika u FBiH 24,5 mil KM

23.11.2007. 16:31 / Izvor: Fena

"BH-Gas" d.o.o.Sarajevo 2026. godinu završio je s 8,4 miliona KM dobiti, ali i sa znatno manjim obimom realiziranih investicija u odnosu na planirane.

Još je aktuelan problem ratnog duga prema inodobavljaču pa je nužno njegovo rješavanje jer se u protivnom može negativno odraziti na buduće poslovanje preduzeća i uredno snabdijevanje potrošača, navodi se u Izvještaju o poslovanju privrednih društava iz oblasti energije i rudarstva u 2006. godini u kojima Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ostvaruje upravljačka prava po osnovu državnog kapitala.

U tom izvještaju, koji je na posljednjoj sjednici razmatrala Vlada Federacije BiH, obuhvaćeni su još sektor rudarstva (deset rudnika), "Energopetrol" d.d. Sarajevo, JP "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar, JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo i "Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo.

U 2006. gubici u poslovanju rudnika uglja iznosili su 24,5 miliona KM i manji su za 3,5 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Po energetskom bilansu FBiH (za 2006.) rudnici su trebali proizvesti 6,2 miliona tona, a proizvedeno je 5,8 miliona tona, tako da je plan ostvaren s 94,49 %. Manju proizvodnju ostvarili su rudnici Kakanj, Breza, Bila, Kreka, Đurđevik, Banovići i Tušnica

U informaciji se ocjenjuje neophodnim da se što prije počne realizirati Akcioni plan prestrukturiranja rudnika uglja i nastavi proces njihovog pripajanja JP "Elektroprivreda" BiH.

U izvještaju JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo koji, kako je poznato, nije usvojen na Skupštini ovog društva, stoji da je društvo ostvarilo dobit od 5,3 miliona KM. U ovom društvu postoji problem upravljanja državnim kapitalom zbog nekoordinacije i nesaradnje s dijelom upravljačke strukture, te nemogućnosti provođenja politike i odluka resornog federalnog ministarstva, odnosno Vlade FBiH kao vlasnika 90 " temeljnog kapitala u ovom društvu, navodi se u izvještaju.

Rezultati poslovanja "Elektroprivrede HZ HB" d.d. Mostar ocijenjeni su pozitivno, s tim što je još visok stepen naplate tekućih i zaostalih potraživanja i izraženi tehnički problemi koje treba ubrzano rješavati.

U izvještaju Federalnog ministarstva kao zajednička karakteristika koja negativno utječe na poslovanje oba elektroprivredna društva ističe se sporost u rješavanju tarifnih postupaka koji u prosjeku traju po šest mjeseci za svako društvo.

Poslovanje "Energopetrola" d.d. Sarajevo odvijalo se u složenim uvjetima, a neblagovremeno provođenje procesa dokapitalizacije dovelo je do daljnjeg slabljenja njegove pozicije na tržištu. U 2006. ostvaren je gubitak 3,6 miliona KM, a osnovni razlog negativnog poslovnog rezultata treba tražiti u u drastičnom padu fizičkog obima prometa (21 %). Lani je ostvaren najniži promet u zadnjih deset godina poslovanja tog društva.

Za "Terminale Federacije" d.o.o. Sarajevo se ocjenjuje da nije još u funkciji svoje namjene (skladištenje robe) te da nisu preduzete sve neophodne mjere od rukovodstva ovog društva na organizovanju i osposobljavanju preduzeća, što podrazumijeva potrebu da se što hitnije sačini razvojni plan ovog društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital