Kapital / BANKARSTVO

Guverneri centralnih banaka BiH i Crne Gore razgovarali o uticaju pandemije

04.03.2021. 13:34 / Izvor: Akta.ba

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić i guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Senad Softić razmijenili su informacije o uticaju pandemije uzrokovane koronavirusom na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

Guverneri su razgovarali o aktivnostima centralnih banaka Crne Gore i BiH preduzetim u uslovima pandemije, istakavši da su bankarski sektori obje zemlje očuvali stabilnost te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema zadovoljavajući.

Saglasni su u ocjeni da svaku krizu, pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene na bolje. Trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, no pandemija koronavirusa ga je značajno ubrzala. Novih tehnologija je jako puno, a važno je osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu, saopćeno je iz CBBiH.

Međusobna saradnja dvije centralne banke ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i multilateralnom nivou, budući da su centralne banke obje zemlje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana te holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.

Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dvije monetarne institucije.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital