H&M ubrzava širenje nakon pada dobiti

22.03.2013. 11:11 / Izvor: seebiz.eu
H&M ubrzava širenje nakon pada dobiti

Drugi po veličini lanac trgovina odjećom u svijetu švedski Hennes & Mauritz (H&M) odlučio je ubrzati širenje mreže trgovina usprkos slaboj potražnji u Europi nakon pada dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju.

Drugi po veličini lanac trgovina odjećom u svijetu švedski Hennes & Mauritz (H&M) odlučio je ubrzati širenje mreže trgovina usprkos slaboj potražnji u Europi nakon pada dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju. Glavnina poslovanja švedske grupe odvija se u Europi, gdje su dužnička kriza i porast nezaposlenosti prigušili potrošnju.

"Prvo tromjesečje obilježila je izazovna situacija za modnu maloprodajnu industriju na mnogim našim tržištima, uglavnom zbog nastavljene teške makroekonomske klime, ali i zbog nepovoljnih vremenskih prilika u jednom dijelu tromjesečja", kazao je izvršni direktor Karl-Johan Persson. Popusti su snizili bruto maržu u razdoblju od prosinaca do veljače na 55,2 posto, s 55,8 posto zabilježenih godinu ranije.

Dobit prije oporezivanja iznosila je u promatranom razdoblju 3,23 milijarde kruna (499,9 milijuna dolara), naprema 3,7 milijardi kruna koliko je iznosila godinu prije. Krajem prošlog tjedna objavili su da su im prihodi u prvom tromjesečju povećani dva posto, na 28,4 milijarde kruna. Danas su upozorili da im je prodaju u ožujku pogodilo hladno vrijeme u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, te da su zalihe na kraju prvog tromjesečja bile više nego što se očekivalo.

Ujedno su najavili da u tekućoj fiskalnoj godini namjeravaju otvoriti 350 novih trgovina, u odnosu na prvotno planiranih 325. Iduće godine pripremaju i prodor na australsko tržište. H&M dugoročno ulaže u internetske trgovine i u nove lance trgovina, poput nedavno pokrenutog "& Other Stories", kako bi proširili bazu kupaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital