Kapital / IZVJEŠTAJI

Henkel izvijestio o dobrom početku fiskalne 2014. godine

12.05.2014. 15:25 / Izvor: eKapija.ba

"Uprkos kontinuirano izazovnom tržišnom okruženju, početak fiskalne 2014. godine bio je dobar za kompaniju Henkel. Svi poslovni sektori izvijestili su o rastu organske prodaje te poboljšanoj profitabilnosti", izjavio je direktor Henkela Kasper Rorsted, dodavši: "Ostvarili smo vrlo snažnu izvedbu na tržištima u razvoju, a rasli smo i na razvijenim tržištima. Međutim, negativni utjecaji kursnih razlika imali su snažniji utjecaj na prikazanu prodaju u poređenju s prethodnom godinom." Kazao je kako ne očekuje da će se situacija u vezi s kursnim razlikama uskoro poboljšati.

"Ekonomsko okruženje ostat će izazovno, s najnovijim razvojem događaja u Istočnoj Evropi koji stvara dodatnu nesigurnost na tržištima. Ovo otežava predviđanje privrednih kretanja za godinu koja dolazi. Visok stepen agilnosti i prilagodljivosti ostat će ključ uspjeha. Stoga, mi ćemo nastaviti s pojednostavljenjem i ubrzanjem naših procesa i struktura", zaključio je Rorsted.

Prodaja i zarada u prvom kvartalu 2014. godine

U prvom kvartalu 2014. godine nastavljen je pritisak, posebno na valute tržišta u razvoju, ali i na američki dolar. Kao rezultat, prodaja je iznosila 3.929 miliona eura, 2,6 manje od prvog kvartala prethodne godine. S druge strane, rast organske prodaje, koji isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja, dosegao je 4,3%. Snažan rast organske proizvode zabilježili su svi poslovni sektori. Tako je sektor Proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu zabilježio rast od 6,0%, sektor Beauty Care od 3,0%, a sektor Ljepila i tehnologije rast od 4,1%.

Ako se uzmu u obzir jednokratne naknade, jednokratni dobici i troškovi restrukturiranja, prilagođena operativna dobit (EBIT) povećala se za 3,3%, sa 600 na 619 miliona €. Prijavljena operativna dobit (EBIT) porasla je za 7,6%, od 565 na 608 miliona €. Prilagođeni povrat od prodaje (EBIT marža) povećala se za snažnih 0,9 postotnih bodova, s 14,9 na 15,8%.

Finansijski rezultat poboljšao se za 15 miliona eura, dok je neto dobit porasla za 13,2%, od 403 na 456 miliona €.

Predviđanja za Grupu Henkel u 2014. godini

Usprkos izazovnom ekonomskom okruženju Rorsted je potvrdio predviđanja rasta organske prodaje od 3 do 5% za fiskalnu 2014. godinu, te da će se prilagođena EBIT marža povećati na približno 15,5%, dok se za prilagođenu zaradu po preferencijalnoj dionici očekuje porast u visokoj jednoznamenkastoj brojci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital