Honda kažnjena sa 70 miliona dolara

09.01.2015. 09:05 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Honda kažnjena sa 70 miliona dolara

Japanski automobilski div kažnjen zbog neprijavljivanja smrtnih slučajeva i povreda te žalbi na račun vozila.

Američki regulator automobilske sigurnosti kaznio je Hondu sa rekordnih 70 miliona dolara jer ta kompanija nije izvještavala vlasti  o smrti i povredama vozača te žalbama na račun vozila, javio je taj regulator.

Državna uprava za sigurnost na autoputevima izrekla je kaznu od 35 miliona dolara japanskom proizvođaču automobila jer nije prijavio smrtne slučajeve i povrede 1.729 vozača u periodu od 2003. do 2014. godine.

Agencija je Hondi izrekla i drugu kaznu od 35 miliona dolara Hondi jer nije izvještavala o žalbama na račun vozila u tom periodu.

Maksimalna kazna te institucije iznosi 35 miliona dolara.

Dvije istovremene kazne zajedno čine najveću kaznu koju je NHTSA ikada ikome izrekla.

"Honda i svi drugi proizvođači automobila imaju sigurnosnu odgovornost, koje se moraju pridržavati, bez izgovora", rekao je sekretar Američkog prevoza Anthony Foxx.

Izvještaj o nesrećama

"Ove kazne govore o čvrstom stavu kojeg zauzimamo protiv onih koji krše zakon i ne čine svoj dio u osiguravanju Amerikanaca na cestama."

Prema američkom saveznom zakonu, proizvođači automobila svaka četiri mjeseca moraju predati izvještaj o nesrećama i povredama, kako bi Agencija mogla ustanoviti da li je potrebno izvršiti dodatne mjere ili pokrenuti istragu zbog trenda sigurnosnih propusta.

NHTSA traži od Honde da unaprijedi sisteme prijave, uspostavi programe obuke uposlenika o izvještavanju o nesrećama i preda detaljni izvještaj o 1.729 smrtnih slučajeva i povreda.

U međuvremenu je Honad povukla milione vozila u koje je ugrađen zračni jastuk "Takata", koji se povezuje s najmanje pet smrtnih slučajeva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital