HR prošle godine u Saudijsku Arabiju izvezla 78,5 milijuna eura oružja

20.06.2017. 12:22 / Izvor: Večernji List
HR prošle godine u Saudijsku Arabiju izvezla 78,5 milijuna eura oružja

Hrvatsko službeno stajalište je da nema saznanja da bi dio tog oružja završavao u Siriji.

Iako Hrvatska najviše svoga oružja izvozi u SAD, prošle je godine druga najveća uvoznica oružja bila Saudijska Arabija. Iako se ne zna što je od oružja Hrvatska izvezla u saudijsku kraljevinu, zna se da je ukupna vrijednost oružja bila 78,5 milijuna eura, piše Večernji list.

To je iznenađenje, budući da ta zemlja inače uvozi sofisticirano i skupo naoružanje, u pravilu od SAD-a i ostalih zapadnih zemalja.

Hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme u 2016. je eksplodirao, za više od 60 posto u odnosu na 2015. godinu, pa je ukupni izvoz oružja iznosio 226 milijuna eura. 

Hrvatska je tako izvezla oko 600.000 komada raznog pješačkog naoružanja, a osim pušaka i pištolja, tu je bilo i bacača granata, snajpera, višecjevnih raketnih bacača s pripadajućim raketama, streljiva i granata, kaciga, opreme i strojeva za razminiranje, usluge remonta i modernizacije brodova i mornaričkih sustava...

No, s povećanim izvozom povećala se i tajnovitost oko izvoza oružja, pa se objavljuje sve manje detalja. Tajna velikog skoka u izvozu hrvatskog oružja vjerojatno leži u pražnjenju vojnih skladišta, jer oružju i streljivu iz doba Domovinskog rata istječe rok. Već se pisalo kako je to oružje, prodano u Saudijsku Arabiju završilo na bojišnicama u Siriji.

Hrvatsko službeno stajalište je da nema saznanja da bi dio tog oružja završavao u Siriji, a u jednoj izjavi iz Ministarstva gospodarstva kazano je se da se S. Arabija u ugovoru s Hrvatskom obvezala kao krajnji korisnik tog oružja te da je "RH dala i jamstvo za lokaciju i svrhu uvezenog oružja", piše Večernji list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital