Kapital / IZVJEŠTAJI

Hrvatska: BDP rekordnih 16,1% u drugom kvartalu

28.08.2021. 09:57 / Izvor: Akta.ba

Hrvatska ekonomija je u drugom tromjesečju porasla za 16,1 posto na godišnjem nivou, što je prvi rast nakon četiri tromjesečja pada, najvećeg od 1996. godine, od kada Državni zavod za statistiku (DZS) prati podatke.

DZS je u petak objavio prvu procjenu da je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 16,1 posto u posljednjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ranije je najveći rast BDP -a zabilježen u drugom tromjesečju 1997. godine kada je BDP porastao za 7,2 posto.

Godišnji rast u drugom tromjesečju prvi je u četiri uzastopna tromjesečja pada usljed koronarne krize.

Ovaj nagli skok ekonomske aktivnosti posljedica je, između ostalog, niske baze, jer je u drugom tromjesečju prošle godine zabilježen rekordan pad BDP-a od 14,4 posto godišnje, zbog epidemioloških mjera za sprječavanje širenja COVID-19 i posljedičnog zatvaranja ekonomije. Na nivou cijele 2020. godine, pak, ekonomski pad iznosio je 8,0 posto.

Rast ekonomije u drugom tromjesečju ove godine posljedica je rasta svih komponenti BDP -a, ponajviše lične potrošnje, kao najveće komponente.

Prema DZS -u, potrošnja domaćinstava porasla je za 14 posto u ovom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon što je u prethodnom tromjesečju pala za 0,3 posto.

Izvoz roba i usluga povećan je za 40,9 posto na godišnjem nivou.

PODIJELI:

TAGOVI:

Hrvatska

BDP

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital