Kapital / IZVJEŠTAJI

Hrvatska prednjačila s padom uvoza u veljači

15.04.2014. 14:02 / Izvor: Business.hr

Stanje u vanjskotrgovinskoj bilanci 28-člane Europske unije znatno je poboljšano u veljači, poduprto rastom izvoza, dok se Hrvatska izdvajala padom uvoza, pokazale su danas objavljene procjene europskog statističkog ureda.

Trgovinska bilanca EU28 za veljaču iskazala je prema procjenama Eurostata višak od 4,4 milijarde eura. Ujedno je revidiran podatak za siječanj i sada iskazuje manjak od 13,3 milijarde eura, u odnosu na prvobitno procijenjenih 13 milijardi eura.

Sezonski prilagođeni izvoz iz EU28 porastao je u veljači 0,9 posto u odnosu na mjesec ranije dok je uvoz smanjen za 0,5 posto, izračunali su u europskom statističkom uredu.

Hrvatska je prema procjenama Eurostata prednjačila među 28 zemalja EU-a padom sezonski prilagođenog uvoza u veljači u odnosu na prethodni mjesec za čak 26,9 posto.

Dvoznamenkaste stope pada sezonski prilagođenog uvoza zabilježili su još Cipar, od 18,4 posto, Bugarska od 11,7 posto, i Portrugal, od 11,1 posto, pokazuju procjene Eurostata za veljaču.

Najveći skok sezonski prilagođenog uvoza u veljači bilježio je pak Luksemburg, za 37,2 posto. Slijedi Malta sa skokom uvoza za 36,6 posto i Grčka, s 20,6 posto.

Prema procjenama Eurostata najveći je skok sezonski prilagođenog izvoza u veljači zabilježila Rumunjska, za 16,1 posto. Slijede Litva i Malta, sa skokom izvoza za 14,3 odnosno 12,3 posto.

Najveći je pad sezonski prilagođenog izvoza zabilježio Cipar, za 10,3 posto. Slijede Poljska, s padom izvoza za 10,0 posto, i Grčka, gdje se izvoz smanjio 6,1 posto.

Hrvatska je prema izračunima Eurostata u veljači zabilježila pad sezonski prilagođenog izvoza na mjesečnoj razini za 2,3 posto.

Hrvatska vanjskotrgovinska bilanca u veljači je prema procjenama Eurostata bila uravnotežena, nakon manjka od 100 milijuna eura u siječnju.

Trgovinska bilanca 18-člane eurozone također je pokazala znatno poboljšanje u veljači, uz procijenjeni višak od 13,6 milijardi eura, u usporedbi s blago naniže revidiranih 800 milijuna eura viška u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Sezonski prilagođeni izvoz porastao je u veljači 1,2 posto a uvoz 0,6 posto, pokazuju procjene Eurostata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital