Hrvatska zadržala lidersku poziciju među stranim investitorima u BiH

11.12.2017. 09:58 / Izvor: Večernji List
Hrvatska zadržala lidersku poziciju među stranim investitorima u BiH

Unatoč činjenici da ne zadovoljavaju potrebe i očekivanja, izravna strana ulaganja u 2016. godini u Bosni i Hercegovini bilježe određeni rast.

Unatoč činjenici da ne zadovoljavaju potrebe i očekivanja, izravna strana ulaganja u 2016. godini u Bosni i Hercegovini bilježe određeni rast, poglavito u Federaciji BiH. Prošle godine iznosila su 536,3 milijuna KM, od kojih je se na Federaciju odnosilo čak 484,6 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

Usporedba s podacima iz prethodnih godina otkriva kako je prošle godine u FBiH bilo za oko 20 milijuna maraka više izravnih stranih investicija nego prethodne, a gotovo 80 milijuna KM više nego 2014. godine. Hrvatska je i dalje najzaslužnija za pozitivan trend izravnih ulaganja u FBiH. Lidersku poziciju Hrvatska je zadržala prošle godine s ukupno 122,7 milijuna KM. Koliko je susjedna zemlja ispred drugih država kada je riječ o izravnim investicijama u Federaciji, najbolje pokazuje podatak kako drugi na listi, a to su Ujedinjeni Arapski Emirati, imaju godišnju vrijednost ulaganja koja je gotovo upola manja - 68,7 milijuna.

Više od 40 milijuna maraka izravnih ulaganja u FBiH prošle godine bilo je još samo iz dviju zemalja – Nizozemske i Luksemburga. Iako arapske zemlje povećavaju svoja ulaganja, ona su i dalje na relativno niskoj razini, posebno imajući u vidu dojam koji se stvara u javnosti o navodnom investicijskom bumu iz arapskog svijeta.

Naime, osim UAE, još samo Kuvajt i Saudijska Arabija imaju ulaganja u BiH koja na godišnjoj razini predstavljaju koliko-toliko značajan iznos.

Kuvajt je prošle godine investirao 29,5, a u Saudijska Arabija 33,6 milijuna maraka. Slično je i s turskim ulaganjima koja su višestruko manja nego u nekim drugim zemljama naše regije. Izravna ulaganja iz Turske u FBiH prošle godine zaustavila su se na 30,3 milijuna KM. Zanimljivo je, ali i indikativno da u Federaciji prošle godine nije bilo izravnih ulaganja iz velikih ekonomskih sila, poput SAD-a, Kine ili Rusije, dok su njemačke investicije bile vrlo skromne, samo -1,1 milijun maraka.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, do kraja prošle godine u Federaciji BiH ukupno je bila 7,851 milijarda KM. Hrvatska je i na ovom popisu najvećih stranih investitora u poslijeratnom razdoblju na prvom mjestu s ukupno 2,1 milijardu KM ulaganja.

Austrija s 1,8 milijardi i Slovenija s 564 milijuna KM su također značajni ulagači u FBiH. Djelatnosti u okviru kojih je registrirano najviše stranih ulaganja su financijske uslužne djelatnosti, trgovina na veliko, poslovanje nekretninama te proizvodnja nemetalnih mineralnih proizvoda, kao i proizvodnja baznih metala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital