Hrvatske kompanije odgađaju IPO-e u inozemstvu

27.09.2011. 12:04 / Izvor: Bankamagazin
Hrvatske kompanije odgađaju IPO-e u inozemstvu

Četiri hrvatske kompanije koje namjeravaju izlistati dionice na inozemnim burzama odgodile su prvotne planove zbog hirovitosti tržišta i neizvjesnosti oko situacije u eurozoni koja odvraća ulagače od kupnje dionica. Ovih dana se u svijetu masovno odgađaju, ili privremeno obustavljaju izlistavanja dionica, a svi akteri čekaju smirivanje tržišta.

Dalekovod, Geofoto, Mediteranska plovidba i Uljanik plovidba i dalje se nadaju inozemnim izlistavanjem dionica (IPO), no u ovom trenutku tek prate događanja na tržištima.

Dalekovod, tvrtka za inženjering, proizvodnju i izgradnju, namjerava prikupiti novce za modernizaciju poslovanja, jačanje bilance i smanjenje zaduženosti, te bi ponudila 50 posto trenutno izdanih dionica, odnosno 1,4 milijuna komada.

Početkom godine se govorilo o izlasku na Varšavsku burzu, no u kompaniji sada kažu: "Na koju inozemnu bruzu ovisit će o stanju i potražnji za novim izdanjima uoči plasmana". Dionice će izlistati "čim se vide prvi pozitivni efekti restrukturiranja kojeg kompanija upravo provodi kao i oporavak gospodarske aktivnosti, te naravno ukoliko sentiment na burzama bude pozitivan za nova izdanja“, navedeno je u e-mailu poslanom iz Dalekovoda.

"Ne prije sredine 2012., iako je 2013. u ovom trenutku izglednija", naglašavaju. Dionice Dalekovoda trenutno kotiraju na Zagrebačkoj burzi.

Geofoto, zagrebačka tvrtka za geodeziju i geoinformatiku zasad je odustala od izlaska na Varšavsku burzu, gdje je 2012. namjeravala ponuditi do 25 posto dionica.

"To ćemo pitanje nanovo otvoriti 2014. godine. Odustali smo zbog aktualne krize", rekao je u telefonskom razgovoru Zvonko Biljecki, većinski vlasnik te tvrtke. Dionice Geofota nisu izlistane na burzi.

I Geofoto i Dalekovod prvenstveno ciljaju Varšavsku burzu jer je na njoj trgovina puno veća, a sudionici brojniji nego na Zagrebačkoj burzi. Burza u Varšavi, glavnom gradu Poljske, najbrže je rastuće europsko tržište kapitala.

Prema broju novih IPO-a, tamošnja burza nalazi se na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Kine. Čak 43 strane kompanije iz 20 zemalja ondje ima izlistane svoje dionice. Od toga je 11 ukrajinskih tvrtki, a Poljaci uskoro očekuju i prvu rusku kompaniju.

No kako se radi o burzi kontinentalne Europe, hrvatski brodari preferiraju izlistavanje na tržišta kapitala sa dugom tradicijom u pomorstvu koje okupljaju ulagače u taj sektor.

Korčulanski prijevoznik smrznutih tereta, Mediteranska plovidba, početkom 2013. planira izlistati dionice na burzi u Oslu, ili na nekoj drugoj nordijskoj burzi, gdje će pokušati prikupiti kapital potreban za nabavu novih brodova.

IPO u Oslu trebao bi uslijediti nakon završetka restrukturiranja kompanije u kojem se očekuje sudjelovanje države, na osnovi ulaska u vlasništvo u zamjenu za ranija financijska potraživanja.

"Cilj nam je prikupiti novac i krenuti u nabavu novih brodova. Bez svježeg kapitala se ne može", rekao je Goran Šarić, predsjednik Uprave, u razgovoru za Business.hr 12.kolovoza.

Naime, na nordijskim burzma u vlasništvu OMX-a kotiraju dionice brojnih brodarskih kompanija. U Oslu je, primjerice, izlistano 20-ak brodara.

Drugi hrvatski brodar, Uljanik Plovidba iz Pule, u planu ima izlazak na burzu u Singapuru. Uljanik plovidba trenutačno ima 8 brodova, tri za prijevoz suhih tereta i pet tankera, a do 2015.godine cilj joj je imati između 12 i 14 brodova. Investicijski plan težak je više od 150 milijuna dolara, a dio novca mogao bi doći od azijskih ulagača preko Singapura.

Predsjednik Uprave Dragutin Pavletić je 30.kolovoza u pismu poslanom Zagrebačkoj burzi potvrdio kako kompanija „razmišlja i analizira“ izlazak na burzu u Singapuru. "Na tamošnjoj burzi može se prikupiti golem novac", rekao je u telefonskom razgovoru Pavletić.

Singapur je danas jedno od središta svjetskog brodarskog tržišta, te ujedno važna azijska luka u kojoj se susreću naručitelji tereta, brokeri, trgovci i vlasnici brodova.

Ondje je, pak, zbog velikog broja bogatih azijskih ulagača te velike baze simpatizera svoje dionice namjeravao izlistati i engleski nogometni klub Manchester United. Međutim, zbog trenutne hirovitosti na tržištu, radnje vezane uz IPO su privremeno obustavljene.

I mnogi drugi IPO-i diljem svijeta se odgađaju ili zaustavljaju, pa je tako i britanski lanac teretana Fitness First odgodio izlazak također na Singapursku burzu. Među velikim kompanijama na privremenom čekanju su i Facebook, Evonik i Groupon.

Prema podacima konzultantske kuće Dealogic, ove godine je zaustavljeno 200 IPO-a vrijednih 44,1 milijardu dolara. Zbog velike neizvjenosti na tržištu, gotovo polovicom kompanija koje su ove godine izlistale dionice trguje se ispod njihove cijene po kojoj su izbacile na burzu dionice.

I dok je prošle godine ukupna vrijednost svih IPO-a u svijetu iznosila 281 milijardu dolara, dosad je u ovoj godini njihova vrijednost oko 139 milijardi dolara. Dealogic, koji je prikupio podatke, ali i brojni bankari ne vjeruju kako bi se situacija mogla bitnije popraviti u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

"Aktivnosti na tržištima u nastajanju tradicionalnio pokreću IPO-i. A IPO-i su najranjiviji na hirovitost tržišta. Možemo, dakle, očekivati odgađanja novih izlistavanja sve dok se ne smire tržišta", komentirao je analitičar banke Goldman Sachs, Richard Cormack, a prenio londonski list Financial Times.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital