Hrvoje Stojić: Naredne godine očekuje se ulazak u recesiju

25.04.2019. 11:47 / Izvor: Akta.ba
Hrvoje Stojić: Naredne godine očekuje se ulazak u recesiju

Direktor Odjela ekonomskih istraživanja Addiko Grupe, Hrvoje Stojić, učestvovao je kao panelista u završnoj panel diskusiji na ovogodišnjem Jahorina ekonomskom forumu.

Direktor Odjela ekonomskih istraživanja Addiko Grupe, Hrvoje Stojić, učestvovao je kao panelista u završnoj panel diskusiji na ovogodišnjem Jahorina ekonomskom forumu. Govoreći o situaciji u Eurozoni, Stojić je rekao da se naredne godine očekuje ulazak u recesiju. Usporavanje rasta je posebno naglašeno u privredama snažno integrisanim u globalne lance ponude, ističe Stojić.

Što se tiče situacije u BiH, u 2019. godini se očekuje stopa rasta od oko 3%, prvenstveno zahvaljujući ubrzanju rasta domaće potražnje, ali i javnih investicija, te obnavljanju pregovora o novom aranžmanu sa MMF-om.

Stojić je istakao i da je zanimljivo primjetiti jačanje privatnih investicija u skladu sa poboljšanim izgledima za izvoz roba u područjima u kojima BiH ima komparativnu prednost (prehrambena industrija, metalni proizvodi, farmaceutika, IT). Snažnija domaća potražnja bi trebala poništiti negativne efekte značajnog slabljenja inozemne potražnje, naglasio je Stojić, te dodao da će usporavanje rasta izvoza biti poništeno ukidanjem izvoznih prepreka za dio prehrambenih proizvoda te kontinuiranim proširenjem (izvoznih) energetskih kapaciteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital