Hypo banka o parlamentarnoj raspravi o kreditima vezanim za 'švicarce'

02.04.2014. 17:19 / Izvor: Fena
Hypo banka o parlamentarnoj raspravi o kreditima vezanim za 'švicarce'

Kako se navodi u otvorenom pismu, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH dopušteno je obraćanje Kemala Durakovića u ime Udruženja korisnika kredita Švicarac, dok je s druge strane predstavnicima banaka to pravo uskraćeno.

U povodu prošlotjedne sjednice Zastupničkog doma Parlament FBiH, na kojoj se raspravljalo o kreditima vezanim za švicarski franak, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. uputila je otvoreno pismo Parlamentu. Kako se navodi u otvorenom pismu, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH dopušteno je obraćanje Kemala Durakovića u ime Udruženja korisnika kredita Švicarac, dok je s druge strane predstavnicima banaka to pravo uskraćeno.

Iz Hypa navode kako je banke 2006., 2007. i 2008. godine svojim klijentima ponudila povoljnije financiranje uz valutnu klauzulu u švicarskim francima, te da su klijenti kao potpuno slobodne i poslovno/pravno sposobne osobe ulazile u ovaj kreditni aranžman te na taj način pristali na rizik koji ova činjenica nosi sa sobom.

U otvorenom se pismu dalje navodi kako je banka detaljno ispitala zakonitost svoga poslovanja kada su u pitanju krediti s valutnim klauzulama.

"Osnovno pitanje je da li su krediti uz valutnu klauzulu devizni krediti odnosno jesu li, uvjetno rečeno, zabranjeni. Odgovor za navedeno može se pronaći u klasifikaciji Centralne Banke BiH koja kredite, s obzirom na valutu, dijeli na: KM kredite, KM kredite uz valutnu klauzulu i devizne kredite", stoji u otvorenom pismu.

Iz Hypo Alpe-Adria-Bank dalje navode kako je klijentima javno ponuđena arbitraža preko UKK Švicarac, međutim, ovaj prijedlog je odbijen bez adekvatnog objašnjenja.

"I pored zakonskih postavki, koja držimo da su na našoj strani, Banka svjesna negativnog efekta rasta tečaja po naše klijente, poduzela je niz mjera kako bi ublažila te negativne efekte. Klijentima se nudi: konverzija kredita, otpis rata kredita i umanjenje kamatne stope",

Hypo Alpe-Adria-Bank drži kako je iz svega navedenog vidljivo da Banka kontinuirano radi na rješavanju problema svojih klijenata, ali s druge strane do sada nije imala konstruktivnog sugovornika koji želi prihvatiti bilo što drugo osim da Banka snosi cjelokupan teret rasta tečaja švicarskog franka za što ne postoji niti zakonsko niti ekonomsko uporište.

Iz ove banke, također, tvrde kako zbog rasta tečaja franka Banka nije ostvarila niti jednu marku ekstra profita, a pretrpila je ogromnu reputacijsku štetu.

"Banka na čelu s Upravom želi se uključiti u javnu diskusiju po ovom pitanju i još jednom poziva parlamentarce da u duhu demokracije i transparentnosti, omoguće predstavnicima Banke da prezentiraju kompletnu informaciju tijekom sljedećeg zasjedanja", navodi se na kraju otvorenog pisma Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. upućenom Parlamentu FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital