I berze "pozdravile" pobjedu Putina

05.03.2012. 15:27 / Izvor: Fena
I berze 'pozdravile' pobjedu Putina

Ruska tržišta akcija su ojačala poslije pobjede Vladimira Putina na jučerašnjim predsjedničkim izborima.

Ruska rublja zadržala je stabilnu vrijednost u očekivanju ishoda protesta protiv rezultata tih izbora.

Ruske berze akcija su se zadržale blizu sedmomjesečnih maksimuma, ali tržišni poslenici strahuju od izbijanja novog talasa uličnih protesta opozicije zbog neslaganja s rezultatima glasanja.

Rublja je zadržala gotovo nepromijenjenu vrijednost, dok je prinos na ruske euroobveznice opao, kao odraz porasta globalnog interesovanja za rizične aktive.

Ruska rublja je danas ugovarana po uglavnom nepromijenjenom nivou od 29,28 za dolar i po 38,67 za euro.

Na tržištu obveznica se primjećuje povećano interesovanje investitora za ruske aktive, s obzirom da je prinos na orijentacione ruske euroobveznice s dospjećem u 2030. opao na 3,97 odsto, na najniži nivo od novembra 2010.

Na tržištu akcija je indeks akcija MICEX kojima se trguje u rubljama jutros ojačao 0,9 odsto, na 1.622,3 poena pošto je u jednom trenutku skočio na najvišu vrijednost od augusta od 1.629,5 poena.

Dolarski indeks RTS je napredovao 1,2 odsto, na 1.774,8 poena, prenijela je agencija Reuters.

Preliminarni rezultati jučerašnjih predsjedničkih izbora u Rusiji pokazuju da je Putin dobio blizu 64 odsto glasova, što je znatno iznad neophodnih 50 odsto za pobjedu u prvom krugu glasanja.

"Ne bih bio iznenađen ako danas tržišta budu ojačala, ali bi taj rast mogao brzo da se istopi ako dođe do velikih protesta ili se pojave pouzdani dokazi o neregularnosti glasanja", ukazao je glavni ekonomista u kompaniji za upravljanje fondovima "Prosperiti kapital menadžment" Lajam Haligan.

"Mislim da je prerano za donošenje zaključka o tome na koji su način izbori uticali na cijene ruskih euroobveznica. Ukupno gledano, ti politički događaji su se desili u okolnostima povećanog povjerenja na globalnim finansijskim tržištima", ukazao je direktor za fiksne prihode u "Gasprombanci" Aleksej Demkin.

On je takođe rekao da odraz percepcije ruskih rizika nisu samo nominalna cijena i prinos na ruske euroobveznice, već i raspon između 10-ogodišnjih američkih vladinih obligacija i ruskih euroobveznica koji sada iznosi oko 200 poena, u poređenju sa manje od 90 poena u 2007.

Rusija planira da kasnije ovog mjeseca iznese na tržište euroobveznice i da u cijeloj 2012. njihovom prodajom pribavi oko sedam milijardi dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital