IIF prognozira pojačani dotok novog kapitala u novu Europu u 2013.

23.01.2013. 10:19 / Izvor: seebiz.eu
IIF prognozira pojačani dotok novog kapitala u novu Europu u 2013.

Privatni ulagači spremaju se pojačano ulagati na tržišta gospodarstava u nastajanju, uključujući i novu Europu, s obzirom na njihov snažan rast i kontinuirane niske razine kamatnih stopa na razvijenim tržištima, poručili su iz Instituta za međunarodne financije (IIF).

Privatni ulagači spremaju se pojačano ulagati na tržišta gospodarstava u nastajanju, uključujući i novu Europu, s obzirom na njihov snažan rast i kontinuirane niske razine kamatnih stopa na razvijenim tržištima, poručili su iz Instituta za međunarodne financije (IIF). Aktualni pojačani priljev kapitala privatnih ulagača u novu Europu u IIF-u pripisuju popuštanju zabrinutosti u vezi s budućnošću eura. Nakon lanjskog nešto slabijeg priljeva, novoj Europi moglo bi stoga ići na ruku daljnje smirivanje dužničke krize u eurozoni, ističu.

Primarno tržište javnog duga u novoj Europi lani je dosegnulo rekordne razine, ojačavši za 30 posto u usporedbi s 2011., koja je također bila rekordna.

Dotok kapitala u tu regiju lani je smanjen na 193 milijardi dolara, nasuprot 210 milijardi dolara u godini ranije. U ovoj godini trebao bi pak narasti na 220 milijardi dolara, a u 2014. dosegnuti 237 milijardi dolara, prognoziraju u IIF-u.

U novom izvješću ujedno prognoziraju da će priljev privatnog kapitala u gospodarstva u nastajanju u 2013. narasti na ukupno 1.118 milijardi dolara, što bi bilo povećanje od 3,5 posto u usporedbi s procijenjenih 1.1080 milijardi dolara za 2012.

U idućoj godini dotok bi trebao nastaviti rasti i dosegnuti 1.150 milijardi dolara, prognozira IIF.

U prošlim vremenima veliki priljev kapitala na tržišta u nastajanju izazivao je probleme, potičući jačanje valuta u zemljama u razvoju koje se uvelike oslanjaju na izvoz, te potpirujući strah od valutnih ratova.

U međuvremenu je čitav niz dužnosnika središnjih monetarnih vlasti upozorio na tu prijetnju, uključujući guvernere njemačke i britanske središnje banke.

Vodeća bogata gospodarstva drže pak kamatne stope na povijesno niskim razinama, a poduzimaju i dodatne mjere kako bi ojačala trend rasta. Najnoviji primjer je Japan, čija je središnja banka danas objavila program neograničenih kupovina imovine, koji u osnovi znači tiskanje svježeg novca.

"Monetarni uvjeti u razvijenim gospodarstvima i dalje su izvanredno blagi, što je uz povoljne uvjete za rast u gospodarstvima u nastajanju glavni razlog značajnog uzleta ulaganja tijekom 2012. godine. Očekujemo da će se isti trend nastaviti i u 2013.", konstatira IIF.

Upozoravaju ipak da bi se trend spuštanja kamatnih stopa, iako će one u velikim gospodarstvima vrlo vjerojatno i dalje ostati rekordno niske, u kratkom roku mogao preokrenuti.

S više od 450 članova, IIF je najveća u svijetu međunarodna lobistička grupa za financijske tvrtke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital