Kapital / IZVJEŠTAJI

IKT najbrže rastući sektor koji učestvuje sa 9,7 posto u BDP-u

06.11.2018. 12:39 / Izvor: SRNA

Sektor informacionih i komunikacionih tehnologija /IKT/ u BiH jedna je od najbrže rastućih grana, što govori podatak da je zaposlenost u ovom sektoru tokom posljednjih pet godina porasla za 67 odsto, a u BDP-u BiH učestvuje sa 9,7 odsto, izjavio je danas potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Na prezentaciji projekta "Benčmarking informacionog društva i indeks eSpremnost BiH", koji sprovode Spoljnotrgovinska komora i kompanija "Global GPS BH", Vuković je rekao da su operativni kapaciteti kompanija za informacione tehnologije u BiH tokom posljednjih pet godina porasli za 60 odsto.

On je istakao da cijeli svijet živi u vremenu digitalizacije, te dodao da se u BiH malo zna o velikom broju projekata u digitalizaciji jer neki tek treba da stignu u zemlju, a neki su u začetku.

"Komora se, slijedeći veći broj privrednika BiH, odlučila na ovaj korak jer je EU i cijeli svijet u digitalizaciji odmakao daleko. Da bi privrednici poslovali sa ostatkom svijeta, mora prihvatiti te standarde i u digitalizaciji", rekao je Vuković, te dodao da je Spoljnotrgovinska komora pristupila ovom problemu kako bi se sagledalo gdje je BiH kada je riječ o digitalizaciji.

Prema riječima Vukovića, uporedna analiza situacije na ovom polju u BiH treba da ukaže na sve slabosti koje postoje u zemlji, ali i prednosti, te da stranim investitorima, ali i svima u BiH kaže na kojem nivou se nalazi zemlja kada je riječ o digitalizaciji.

Vuković je rekao da bi u decembru trebalo da bude održan sastanak u Sarajevu na kojem će učesvovati domaći i strani eksperti, a koji bi trebalo da pomognu BiH da najlakše, najbrže i najjednostavnije uvede digitalizaciju u privredu, a sve sa ciljem poboljšanja konkuretnosti na inostranom tržištu.

Predstavnik "Global GPS BH" Haris Hadžialić istakao je da je ovaj projekat, u stvari, proces koji se sastoji od više pokazatelja koji bi trebalo da se primijene u BiH.

"Kako je taj proces u svijetu krenuo krajem 20. vijeka, danas svijet ima novu generaciju indikatora, a u BiH će se govoriti o onim koji su uspostavljeni 2001-2004. godine i pokušati na taj način odgovoriti gdje se nalazimo", pojasnio je Hadžialić.

Prema njegovim riječima, u BiH se još ne može govoriti o nekim novim tehnologijama, iako postoji želja, jer zemlja još nije na tom nivou.

Hadžialić je rekao da se u okviru ovog projekta neće govoriti direktno o IKT industriji, već o njenim korisnicima - firmama, institucijama i društvu u cjelini.

"Biće riječi o ekologiji, pravu, zakonima, o poslovnim procesima, legislativi, te o različitim oblastima, kao što je zdravstvo, gdje IKT unosi nove promjene, ali i odnose koji su daleko značajniji od dosadašnjih", napomenuo je Hadžialić.

Govoreći o značaju IKT sektora u BiH, Hadžialić je ponovio podatak da ova grana zapošljava više od 5.000 ljudi i ostvaruje godišnji promet veći od 500.000.000 KM, te dodao da je poražavajuće da on ne može prodavati znanje u BiH jer za tim nema potrebe, što bi, kako je rekao, trebalo da se dogodi kroz ovaj proces.

"Mi hoćemo da IKT industrija ima polazište u BiH, ali i odredište", naglasio je Hadžialić, navodeći da bi ovaj cjelokupan proces trebalo BiH da vodi ka boljoj budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital