Ilirika: Komentar stanja na tržištu kapitala BiH u novembru 2008. godine

05.12.2008. 16:45 / Izvor: eKapija.ba
Ilirika: Komentar stanja na tržištu kapitala BiH u novembru 2008. godine

Piše: Tarik Širbegović, analitičar Ilirika DZU Sarajevo

Pad vrijednsosti indeksa SASX-10 iz oktobra nastavio se i kroz novembar sa manjim povećanjem vrijednosti indeksa u prvim danima mjeseca. U prva tri trgovinska dana zabilježen je rast SASX-10 od 7%, dok je ostatak mjeseca prošao u skladu sa negativnim raspološenjem na regionalnim i svjetskim tržištima kapitala. Mjesec je završio padom od -12,57% u odnosu na kraj oktobra.

Niz loših makroekonomskih vijesti iz Europe i SAD-a ne daje svjetskim berzama mnogo razloga za optimizam u ovom trenutku, mada vlasti u svijetu čine sve kako bi spriječile dublju recesiju i smanjile efekte finasijske krize. Nacionalni ured za ekonomska istraživanja NBER, koji je mjerodavan za američke poslovne cikluse, potvrdio je da je i gospodarstvo SAD-a utonulo u recesiju, i to još u decembru prošle godine. Za razliku od razvijenih ekonomija Federalni zavod za statistiku objavio je da je za 10 mjeseci 2008. godine u odnosu na isti period lani ukupna proizvodnja je porasla za čak 7,5 %! Uprkos tome nervoza na tržištu kapitala u Sarajevu sve je prisutnija i posljednje vjesti očito nisu imale skoro nikakvog uticaja na stanje na berzi.

Likvidnost na tržištu i dalje je bila izuzetno niska sa prometima nižim od milion KM i malim brojem transakcija. U već poznatom letargičnom ozračju najviše se trgovalo "narodnim dionicama" Bosnalijek, Fabrika duhana Sarajevo, BH Telecom i IK Banka d.d. Zenica.

Sigurno je da bi sitacija na tržištu bila povoljnija sa stanovišta likvidnosti ukoliko bi postojale odgovarajuće institucije i veća podrška oragana vlasti u razvoju tržišta kapitala kao dijela ukupnog finasijskog sistema. Jednostavno rečeno, teško je očekivati da u ovakvim vremenima podršku tržištu pruže individualni investitori koji nemaju tu vrstu kohezivnosti da pokrenu tržište. U strahu od krize, ulaganje u dionice nije u njihovom fokusu interesovanja.

Penzioni fondovi kakve imaju razvijena tržišta kod nas ne postoje, jer nije izvršena reforma penzionog sistema, dok postojeće finansijske institucije, banke, osiguranja, trenutačno stoje po strani, jer im očito tržište kapitala u ovoj situaciji nije prioritet, bez obzira na fundamente. Još jedna stvar koja je indikativna je nepostojanje programa sticanja vlastitih (trezorskih) dionica kompanija lisitranih na SASE. Prema postojećem Zakonu, kompanije mogu sticati dionice do 10% vrijednosti osnovnog kapitala. Ovakvim programima bi se održala kakva takva likvidnost i dao signal tržištu šta menadžment kompanije misli o vrijednosti njihovih dionica.

Šta očekivati u narednom mjesecu/mjesecima? Jedno je sigurno, kad se likvidnost konačno popravi, možemo očekivati i oporavak tržišta! U oktobru je SASX-10 dosegao svoj historijski minimum na 1.269,01 indeksnih poena, dok se u novembru uspio održati iznad te vrijednosti dostižući čak i vrijednost od 1674,1 s početka mjeseca. U preostalom dijelu novembra postepeno je ``klizio`` ka ranijem minimumu da bi se zadnji dan novembra zaustavio na 1323,76 poena.

Sa tehničkog stanovišta, granicu podrške možemo tražiti na vrijednosti indeksa oko 1.250 poena. Da li će postojati na tom nivou dovoljno snažne kupovine koje mogu zaustati negativan trend ostaje da se vidi. U slučaju proboja ove granice otvara se put ka padu na psiholoških 1.000 indeksnih poena.

Pozitivna vijest je da će Federacija BiH konačno izdati obveznice nakon što je presudom Ustavnog suda BiH potvrđena nadležnost entiteta da mogu obeštetiti štediše. Zvaničnici iz Ministarstva finansija najavili su emisiju obveznica u iznosu od 347 miliona KM sa rokom dospijeća od 7 godina i kamatnom stopom 2,5% godišnje.

Set zakona iz oblasti finasija, u što je uključen i Zakon o investicijskom fondovima, konačno je prošao i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Njihovo objavljivanje očekuje se u toku 12-og mjeseca, tako da sa Novom godinom počinje usklađivanje investicijskih fondova prema novom Zakonu.

U ovom mjesecu vrijednsot udjela Uzajamnog fonda ILIRIKA MOJ FOND imao je pad vrijdnosti od -0,52%, što je značajno manje od -12,57% koliko je ostvarn pad SASX-10 u istom periodu. Ovim je još jednom potvrđena opredjeljenost društva ILIRKA DZU za očuvanje vrijednosti imovine fonda i vođenje investicijske politike koja će u nestabilnim tržišnim okolnostima biti vođena načelima sigurnosti i likvidnosti imovine.

Sponzor komentara: ILIRIKA DZU d.o.o. Sarajevo


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital