Imaju li MKO zakonsko uporište za naplatu potvrda o otplati kredita?

22.02.2019. 09:43 / Izvor: RTRS
Imaju li MKO zakonsko uporište za naplatu potvrda o otplati kredita?

Kada klijent otplati kredit želi da zna da duga više nema, i da dobije besplatnu potvrdu da više ništa nije dužan. Međutim, u pojedinim mikrokreditnim organizacijama takva potvrda košta od pet do deset maraka.

Kada klijent otplati kredit želi da zna da duga više nema, i da dobije besplatnu potvrdu da više ništa nije dužan. Međutim, u pojedinim mikrokreditnim organizacijama takva potvrda košta od pet do deset maraka. Reagovali su nezadovoljni građani – pitaju se da li mikrokreditna društva imaju zakonsku osnovu da naplaćuju ovakve potvrde?

Nakon što je deset dana, bezuspješno pokušavao besplatno da dobije potvrdu da je otplatio mikrokredit – nezadovoljni gledalac nam je pisao i rekao da je od kreditnog službenika uvijek dobijao isti odgovor – platite pet maraka pa ćete dobiti potvrdu, ali ne i odgovor na osnovu kog zakona naplaćuju ovu potvrdu.

Tek kada je poslao upit direktoru mikrokreditnog društva dobio je elektronsku potvrdu i to besplatno. Tragom ovog iskustva naša ekipa pozvala svih je 13 registrovanih mikrokreditnih društava u Republici Srpskoj i pitala da li naplaćuju izdavanje ovakve potvrde?

Ako je suditi prema telefonskoj anketi koju smo mi sproveli, zakone tumači kako kome odgovara. Ombudsman za bankarstvo Republike Srpske kaže da Član 321, stav 1 Zakona o obligacionim odnosima propisuje da od bilo kog povjerioca dužnik može zahtijevati da mu izda potvrdu o svom trošku.

"Posebna razrada za korisnike finansijskih usluga jeste posebna odredba člana 154 Zakona o bankama, a kojem se primjenjuje odredba i na mikrokreditne organizacije u kojem se čak jednom godišnje, bez naknade, klijentu dostavi izvod i potvrda o stanju kredita", rekao je Vladimir Rudić, ombudsman za bankarstvo Republike Srpske 

Pravnici smatraju da Zakon o bankama nije jasno precizirao sva ograničenja u poslovanju finansijskih institucija.

"To nije neki veliki trošak, ali ako uzmete u obzir da bankama i MKO pristupa velik broj klijenata, posebno ti mikrokrediti koji se redovno otplaćuju, pa kada izračunate koliki je broj klijenata ti nisu za njih zanemarljivi iznosi", istakao je Todor Duvnjak advokat.

Nakon našeg upita reagovala je i Agencija za bankarstvo Republike Srspke. Dodatnom provjerom, navode, utvrdili su da su jedno mikrokreditno društvo i dvije fondacije iz Federacije, a koje posluju u Srpskoj internim aktima ,predvidjele naplatu naknade za izdavanje potvrde o izmirenju obaveza u iznosu od 10 maraka. Najavljuju dodatne kontrole, ali i podzakonske akte kojima će onemogućiti naplatu ovih potvrda.

"Agencija za bankarstvo Republike Srpske će planiranim neposrednim kontrolama pojedinačnih mikrokreditnih organizacija, između ostaloga, dodatno izvršiti i provjeru informacija o naplati naknada za izdavanje gore navedenih potvrda", naveli su iz Agencije.

Za devet mjeseci 2018.godine mikrokreditni sektor u Republici Srpskoj iskazao je dobit od 9,8 miliona maraka. Kamata na zaduživanja u ovom sektoru je od 13 do nevjerovatnih 47 odsto. Kada se u obzir uzmu ove cifre, čak i da u zakonu stoji da mikrokreditne organizacije imaju pravo na to, naplaćivati papir na kojem stoji informacija da je kredit otplaćen, u najmanju ruku nije pošteno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital