Industrijska proizvodnja u avgustu manja za 2,1 posto

28.09.2021. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Industrijska proizvodnja u avgustu manja za 2,1 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH /FBiH/ u avgustu manja je za 2,1 odsto u odnosu na jul.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH /FBiH/ u avgustu manja je za 2,1 odsto u odnosu na jul.

U avgustu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u FBiH, kalendarski prilagođena, veća je za 9,1 odsto, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u avgustu veća je za dva odsto u odnosu na jul, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 7,8 odsto, trajnih proizvodi za široku potrošnju za 6,9 odsto, a energije manja za 4,2 odsto.

U avgustu ove, u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 16,8 odsto, kapitalnih proizvoda za 13,8 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,5, te trajnih proizvoda za široku potrošnju veći za 1,8 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 3,8 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u avgustu u odnosu na jul manja je za 5,1 odsto u vađenju ruda i kamena, u prerađivačkoj industriji je manja za 1,7 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom manja za 1,6 odsto.

U avgustu ove, u odnosu na isti mjesec 2020. godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u prerađivačkoj industriji veća je za 13,3 odsto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom veća za 0,5 odsto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 6,8 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital