Informacijska i komunikacijska tehnologija i osiguranje – ICTI 2007 okupila stotinjak stručnjaka regije

23.10.2007. 16:26 / Izvor: eKapija.ba
Informacijska i komunikacijska tehnologija i osiguranje – ICTI 2007 okupila stotinjak stručnjaka regije

Nacionalni park Brijuni od 17. do 20. oktobra 2007. godine ugostio je stotinjak sudionika ovogodišnje 8. međunarodne konferencije Informacijska i komunikacijska tehnologija i osiguranje – ICTI 2007., jedinstvenog stručnog skupa šire regije Srednje i Jugoistočne Europe. Konferenciju su organizirali kompanija Tectus d.o.o. i Institut za osiguranje pod medijskim pokroviteljstvom časopisa Svijet osiguranja. Glavna tema ovogodišnjeg ICTI-a bila je međunarodna prekogranična IT konsolidacija i osiguranje.

"Konsolidirati IT znači osposobiti i napraviti takvu informatičku infrastrukturu koja će podnijeti sve zahtjeve različitih tržišta na kojima posluje jedan osiguratelj. Svjedoci smo širenja osiguravajućih tvrtki u regiji, a poslovanje u stranoj zemlji zahtijeva rješenje važnog problema – osigurati IT koji će podržati sve zakonodavne zahtjeve i specifičnosti toga tržišta" riječi su Nikole Milijevića, ravnatelja Instituta za osiguranje.

Nakon pozdravnog govora Nikole Milijevića, koji je među ostalim izrazio zadovoljstvo velikim odzivom na konferenciju i poželio dobrodošlicu sudionicima, predavanja su održali predstavnici generalnog sponzora ICTI-ja 2007., međunarodne tvrtke SAP.

"Globalizacija i međunarodno poslovanje sve su prisutniji na tržištu regije. Zakonodavna regulativa, koja se mora poštovati i kroz informatička rješenja, sve je složenija u osiguravajućoj industriji. IT mora odgovarati na zahtjeve zakonodavne regulative. SAP je vodeći dobavljač aplikacija u svijetu, posebice na tržištu IRP sustava. U 57 zemalja ima čak 1859 svojih instalacija u osiguravajućim društvima.

SAP ima i aplikacije za automatiziranje procesa čisto osigurateljne djelatnosti, od izdavanja polica do izračuna šteta. Od vodećih svjetskih osiguratelja SAP-ove aplikacije, među ostalim, imaju Allianz, Generali, Munich Re, Axa, AEG, a od osiguratelja koji posluju u Hrvatskoj Allianz, Generali i Kvarner VIG", rekao je Goran Sarta, voditelj prodaje za ključne korisnike za financijsku industriju u SAP-u.

Za govornicom su se prvog dana predavanja izmjenjivali ugledni stručnjaci iz osiguranja i IT industrije, od Krešimira Kolara, člana Uprave Kvarner VIG-a, Danka Vukadinovića iz tvrtke IN2, Marija Pavlaka iz Hrvatskog ureda za osiguranje, Gorana Nađa iz Koncerna Agram i Gorana Šušnjara iz Zavarovalnice Triglav te Riccarda Pasinija iz međunarodne softverske tvrtke CA Inc.

Cilj konferencije, na kojoj se ove godine okupilo stotinjak sudionika iz Austije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije, je razmjena iskustva i novih dostignuća na polju osiguranja, industrije fondova i banaka te informacijsko-komunikacijske tehnologije među menadžerima i stručnjacima iz Srednje i Jugoistočne Europe .

Drugi dan konferencije predavanje na teme prekograničnog poslovanja i tehnološke inovativnosti kao natjecateljskog oruđa za upravljanje štetama održao je stručnjak iz poznate međunarodne konzultantske tvrtke McKinsey & Company Antonio Derossi. Kako je sve izraženije širenje europskih osiguratelja izvan granica matične države, Derossi je sudonicima konferencije prenio iskustva temeljnih modela prekograničnog IT poslovanja te ispravnog slijeda implementacije tih modela u poslovni proces.

Modeli prekograničnog poslovanja povećavaju sposobnost društava da privuku sinergiju, razmijene najbolje prakse i udovolje očekivanjima financijskog tržišta. Među ostalim, kroz temu tehnološke inovativnosti kao novog načina upravljanja IT-jem osvrnuo se na način kako popraviti ravnotežu između kontrole troškova, osiguranja poslovanja i inovacija u upravljanju štetama.

Nakon njega predavanje na temu "Upravljanje bazom klijenata u osiguranju" održala je Sabrina Jukić iz Allianz osiguranja. Uslijedila su predavanja predstavnika tvrtki Sedam IT, Fja Oda Team te IBM-a o novitetima softverskih rješenja za industriju osiguranja.

Radni dio konferencije zaključio je član Uprave Sarajevo osiguranja Izet Jelić prezentiravši iskustvo rekonstukcije integralnog informacijskog sustava u osiguranju kroz primjer internog poslovanja najvećeg osiguravajućeg društva u BiH.

Zaključak ovogodišnje konferencije Informacijska i komunikacijska tehnologija i osiguranje – ICTI 2007 je da je nužno sjedinjenje informatičke opreme i softverskih rješenja kroz uvođenje ISO standarda i jedinstvenih baza podataka, te njihovo usklađivanje sa zakonom o osiguranju pojedine države i propisima Europske unije.

Tectus / eKapija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital