Inspekcija u 326 kontrola otkrila 77 radnika na crno, zapečaćena 43 objekta

Kapital / IZVJEŠTAJI

Inspekcija u 326 kontrola otkrila 77 radnika na crno, zapečaćena 43 objekta

22.02.2019. 09:43 / Izvor: Akta.ba

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH /FBiH/ izvršili su na području 55 opština 326 inspekcijskih nadzora i tom prilikom otkrili 77 neprijavljenih radnika, zapečatili 43 objekta, te u 182 slučaja izdali prekršajne naloge sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 452.200 KM.

U ovim kontrolama inspektori su u prethodna dva dana, 19. i 20. februara, otkrili i 99 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 21 objekat u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 18 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. 

Inspektori su izdali prekršajne naloge i zapečatili objekte, jer su utvrđene nepravilnosti koje se odnose na zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 

Ovim inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni poreski obveznici koji se bave ugostiteljstvom, trgovinom, proizvodnjom i prodajom hljeba i peciva, te industrijskom djelatnošću i priređivanjem igara na sreću klađenjem. 

Iz Porezne uprave navode da će nastaviti sprovoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. 

"Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreskih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, biće im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci", navode iz Porezne uprave.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital