Inspekcije u RS stavile pod zabranu rada 73 obveznika u RS

Kapital / IZVJEŠTAJI

Inspekcije u RS stavile pod zabranu rada 73 obveznika u RS

29.05.2019. 11:28 / Izvor: Akta.ba

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske i Inspektorata RS su u okviru akcije zajedničkih kontrola koja je započeta početkom aprila izvršili ukupno 178 kontrola, te su u 96 slučajeva otkrili nepravilnosti, što je u više od polovine kontrolisanih.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, inspektori ove dvije institucije su, svako iz svoje nadležnosti, izdali 86 prekršajnih naloga, te su za 73 poreska obveznika izrekli mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana ili duže, te izrekli i 103.300 KM novčanih kazni. U okviru ovih kontrola otkriveno je i 15 neprijavljenih radnika.

Kazne i sankcije su izricane zbog obavljanja djelatnosti koja nije registrovana, zatim zbog neprijavljivanja radnika, ali i zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, neurednog vođenja poslovne dokumentacije, te neposjedovanja fiskalne kase i drugih.

Najviše neregistrovanih poreskih obveznika otkriveno u djelatnostima betonske galanterije, zatim u djelatnostima održavanja i popravki motornih vozila, zatim izrade namještaja, pranja tepiha, ugostiteljstva i drugih.

Ove zajedničke kontrole se provode sa ciljem suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te uvođenja u zakonske okvire subjekata koji rade neregistrovani. Na terenu aktivno radi nekoliko inspekcijskih timova, koji vrše nadzor na području cijele Republike Srpske, sa akcentom na registraciju subjekata, legalnost robe u prometu, izdavanje fiskalnih računa i prijavu radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Cilj ovih kontrola nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire.

Ove zajedničke kontrole inspektora Poreske uprave RS i Inspektorata RS bit će nastavljene i u narednom periodu, stoji u saopćenju.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital