Kapital / IZVJEŠTAJI

Inspektori Poreske uprave RS-a za neizdate račune odrezali milion maraka kazne

30.11.2018. 08:17 / Izvor: Nezavisne novine

Iznos prikupljen po osnovu kazni za neizdavanje fiskalnih računa u Republici Srpskoj ove godine će premašiti milion maraka, pokazuju raspoloživi podaci.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske (PU RS) u prvih deset mjeseci ove godine izvršili su 2.993 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 1.200 slučajeva utvrdili nepravilnosti.

Na osnovu toga su izdali 1.321 prekršajni nalog na iznos kazne od 950.750 KM, što, ako se uzme u obzir da godina nije gotova, znači kako će cifra sigurno premašiti milion KM.

Istovremeno, u okviru ovih kontrola za 425 poslovnih subjekata izrečena je privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

Objekat se privremeno zatvara onda kada inspektori utvrde kako pored neizdavanja računa postoje radnici koji nisu prijavljeni, tačnije kada rade na crno.

Samo u oktobru izvršeno je 320 kontrola, a u 94 slučaja utvrđene su nepravilnosti, i izdat je 121 prekršajni nalog na iznos kazne od 68.000 KM, dok su 44 objekta privremeno zatvorena.

"Pored preventivnog djelovanja kroz medijsku kampanju, u toku ove godine bio je i pojačan rad inspektora na terenu, koji su kontrolisali poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, a s ciljem poboljšanja poreske discipline kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge. Inače, inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu u okviru svojih redovnih i svakodnevnih aktivnosti nastaviti kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze", kazali su u PU RS.

Oni pozivaju poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane pozivaju da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave.

Građani uglavnom podržavaju ovakvu politiku kontrolnih organa, ali i priznaju kako ovakve pojave uglavnom ignorišu.

"Neki od gradskih butika i radnji koji su važili za otmjene su zatvoreni, jer su imali neprijavljene radnike i nisu izdavali račune, što samo pokazuje ko su i šta su", kazala je Marija M. iz Banjaluke.

Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, kaže kako preduzetnici nekada državu ne doživljavaju kao svoju, a da država često na privrednika gleda samo kao na nekoga koga treba kazniti, pa je zato neophodno pronaći kompromis.

"Nismo protiv drastičnih novčanih kazni, ali smo protiv zatvaranja lokala. Kada se objekat zatvori, privrednik je izgubio mušterije i postavlja se pitanje odakle da plati kaznu. Naš prijedlog je da se kazne povećaju, a da se ova druga mjera ukine", kazao nam je Bratić.

U prvih 10 mjeseci

*Obavljene 993 kontrole

*Utvrđeno 1.200 nepravilnosti

*Izdat 1.321 prekršajni nalog

*Iznos kazne 950.750 KM

*Katanac na 425 objekata

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital