IRB: Nova kreditna linija za mala i srednja preduzeća

19.07.2013. 14:39 / Izvor: SRNA
IRB: Nova kreditna linija za mala i srednja preduzeća

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske, u saradnji sa Svjetskom bankom, realizovaće kreditnu liniju namijenjenu za mala i srednja preduzeća u iznosu od 36 miliona eura.

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske, u saradnji sa Svjetskom bankom, realizovaće kreditnu liniju namijenjenu za mala i srednja preduzeća u iznosu od 36 miliona eura, izjavio je danas Srni portparol IRB-a Zoran Popović.

Popović je rekao da će ta kreditna linija startovati sljedeće sedmice, a da će sredstva biti plasirana posredstvom finansijskih partnera, koje je odabrala Svjetska banka.

Sredstva će biti plasirana posredstvom NLB Razvojne banke, Hypo Alpe Adria banke Banjaluka, Unicredit banke Banjaluka, Sberbanke, Raiffeisen banke i Procredit banke Banjaluka.

Investiciono razvojna banka, takođe, realizuje i kreditnu liniju za preduzetnike i pravna lica koji obavljaju kreditnu djelatnost s ciljem sticanja dobiti, uključujući i novoosnovana pravna lica iz opština i gradova koji su definisani Zakonom o Fondu za razvoj istočnog dijela Srpske.

Namjena tih sredstava je za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, te refinansiranje postojećih zaduženja.

IRB navodi da kreditna sredstva za pravna lica iznose od 30.000 do pet miliona KM za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, te finansiranje postojećih zaduženja, pri čemu je minimalno učešće osnovnih sredstava od 30 odsto.

Predviđena je i visina sredstava od 10.000 do dva miliona KM samo za obrtna sredstva, te isto toliki iznosi za pripremu izvoza.

Za preduzetnike je definisana visina kreditnih sredstava od pet hiljada do pola miliona maraka za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, te refinansiranje postojećih zaduženja, pri čemu je minimalno učešće osnovnih sredstava 30 odsto.

Preduzetnici samo za obrtna sredstva mogu koristiti kredite u visini od pet hiljada do 100.000 KM.

U zavisnosti od namjene kreditnih sredstava, različit je i period otplate kredita koji iznosi do 15 godina za kredite namijenjene za samo osnovna sredstva ili kombinaciju osnovnih i obrtnih sredstava i refinansiranja.

Period otplate do pet godina je za kredit namijenjen samo za obrtna sredstva, a do godinu dana za kredite namijenjene pripremi izvoza i za prerađivače domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Takođe, predviđen je i grejs-period od 24 do 12 mjeseci u zavisnosti od namjene kreditnih sredstava.

Osnovna kamatna stopa iznosi 5,4 odsto, dok kamatna stopa za projekte realizovane na teritoriji nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština iznosi 4,9 odsto.

Kamatna stopa za projekte iz oblasti prerađivačke industrije i proizvodnje energije, za članove klastera, za projekte vezane za potsticaj turizma, za pripremu izvoza iznosi 5,1 odsto, a za prerađivače domaćih poljoprivrednih proizvoda 4,4 odsto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital