IRB RS preko obveznica postala vlasnik 90 odsto OC "Jahorina"

24.03.2018. 12:10 / Izvor: capital.ba
IRB RS preko obveznica postala vlasnik 90 odsto OC 'Jahorina'

U kapital je konvertovano 11,2 miliona KM obaveza koje je OC imao po osnovu emitovanih obveznica koje je IRB kupila.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, koja je godinama odbijala da konvertuje obaveze Olimpijskog centra "Jahorina" u kapital, konačno je odustala od sudskog spora i pretvaranjem 15 miliona obveznica postala vlasnik 90,6 odsto akcija Olimpijskog centra.

IRB odnosno njeni fondovi – Akcijiski fond i Fond za restituciju do sada su imali ukupno 86,16 odsto kapitala Olimpijskog centra, dok je nakon konverzrije obveznica jedan od akcionara postao i Fond za  razvoj istočnog dijela RS.

U kapital je konvertovano 11,2 miliona KM obaveza koje je OC imao po osnovu emitovanih obveznica koje je IRB kupila.

Skupština akcionara OC "Jahorina" odobrila je krajem prošlog mjeseca Fondu za razvoj istočnog dijela RS sticanje više od 30 odsto akcija OC, po osnovu konverzije obveznica u akcije, bez obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Odluka o konverziji u međuvremenu je i sprovedena, a prema zvaničnim podacima Banjalučke berze ovaj fond sada ima 32,5 odsto akcija OC "Jahorina". Pored njega, Akcijski fond ima 43,8 odsto, a Fond za restituciju 14,2 odsto akcija, što znači da IRB ukupno ima 90,66 odsto akcija OC.

Direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić potvrdio je za CAPITAL da je izvršena konverzija nedospjelog duga po prvoj emisiji obveznica u iznosu od 11,2 miliona  KM u akcije, čime se osnovni kapital društva povećao za 23,3 miliona KM.

"Na ovaj način kapital je povećan za 11,2 miliona KM, a obaveze smanjene za isti iznos. Radi se o akcijama Fonda za razvoj istočnog dijela RS", rekao je Ljevnaić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital